Majonez kętrzyński – regionalny smak Warmii i Mazur. Co można z niego wyczarować?

majonez kętrzyński

Przepisy nie tylko świąteczne

Z czym kojarzy Ci się dzieciństwo? Nam często ze smakiem babcinej sałatki, babki czy sernika. Każdy ma swoje skojarzenia a dla wielu z nas, mieszkających na Warmii i Mazurach tym smakiem jest też majonez kętrzyński.

majonez kętrzyński

O przywiązaniu do tego uwielbianego przez Polaków produktu świadczą wojny majonezowe, jakie zdarza nam się obserwować w sieci. Fani potrafią toczyć długie dysputy na temat walorów różnych produktów.

Przekonywanie się jednak w zderzeniu z najlepszymi wspomnieniami nie ma sensu. Bo kto jest Cię w stanie przekonać, że babcina sałatka była do bani, gdy wiesz lepiej, że jej smak wspominasz do dziś z łezką w oku.

I tak właśnie jest z Kętrzyńskim, który budzi ciepłe emocje wśród osób wychowanych w północno-wschodniej Polsce. A szczególnie gorąco wspominają go Ci, którzy stąd wyemigrowali za granicę. Gdy pytamy ich co im przywieźć odpowiadają, że oprócz kawałka polskiej kiełbasy m.in. Majonez Kętrzyński.

Zapraszamy Cię na kilka naszych ulubionych przepisów z wykorzystaniem majonezu z Kętrzyna.

Pasta jajeczna z łososiem

majonez kętrzyński

Bez tej pasty nie ma u nas niedzielnych śniadań. Właściwie to często nie ma też śniadań w tygodniu. Jest wyjątkowo prosta i łatwa do przygotowania a smakuje tak, że już ostrzegamy – to może być uzależniające.

Składniki:

  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • 100 g łososia wędzonego na ciepło ( może być tuńczyk )
  • łyżka majonezu kętrzyńskiego o smaku chrzanowym
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania

majonez kętrzyński

Jajka i łososia wrzucamy do blendera i miksujemy ale tak by czuć fakturę pasty a nie uzyskać gładką masę. Dodajemy sól i pieprz oraz łyżkę majonezu. Odkryliśmy, że Kętrzyński – chrzanowy, jeszcze lepiej podkreśla smak niż tradycyjny, który dotychczas używaliśmy.

majonez kętrzyński

Wykładamy całość do miseczki, posypujemy szczypiorkiem, bierzemy świeży chleb lub bagietkę i możemy delektować się jej smakiem.

Sałatka jajeczna z fasolą, porem i majonezem

majonez kętrzyński

To pomysł na święta ale również na nieplanowaną wizytę gości. Bo większość składników zwykle mamy w lodówce. Dlatego ten przepis to porcja dla czterech osób a jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 10 minut.

Składniki:

  • 4 jajka na twardo
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2-3 ogórki kiszone
  • jasna część pora
  • łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

majonez kętrzyński

Jajka należy pokroić w kostki. Następnie odcedzamy fasolę z zalewy a ogórki kiszone kroimy w cienkie paski. Na koniec szatkujemy pora.

majonez kętrzyński

Tak przygotowane składniki przekładamy do miski. Wtedy dodajemy do niej jogurt, majonez ( tutaj użyliśmy Kętrzyński tradycyjny ) i posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy sól i pieprz do smaku i dokładnie mieszamy.

majonez kętrzyński

W przeciwieństwie do klasycznej sałatki jarzynowej, która lubi się przegryźć ta najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu więc nie ma co zwlekać i zostawiać na później. Ze świeżym pieczywem smakuje wybornie.

Babka majonezowa

majonez kętrzyński

Babka króluje na polskich stołach nie tylko w święta. A ta babka to hit na każdą okazję. Niby zwyczajna ale… od zwykłych babek wyróżnia ją to, że jest delikatna i niezwykle puszysta.

Składniki na dużą foremkę

majonez kętrzyński
  • 7 jajek
  • 5 łyżek majonezu Kętrzyńskiego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g mąki tortowej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g cukru
  • cukier puder do dekoracji
  • 1 cukier waniliowy ( my użyliśmy esensji waniliowej )

Sposób przygotowania

majonez kętrzyński

Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy pianę z białek, do której dodajemy stopniowo cukier.

babka majonezowa

Dalej ubijamy masę i dodajemy żółtka.

majonez kętrzyński

Później wsypujemy do masy mąkę tortową i ziemniaczaną. Na koniec dodajemy majonez.

babka majonezowa

Masą przelewamy do przygotowanej foremki, dobrze natartej masłem.

babka majonezowa

Polecamy postukać foremką o blat by rozłożyć w niej masę i pozbyć się powietrza. Następnie wstawiamy ją do piekarnika o temperaturze 170 stopni na około 50 min.

Po wyjęciu dobrze jest lekko przestudzić ciasto, wyjąć z foremki i oprószyć cukrem pudrem. Gotowe, smacznego i daj znać jak się udało i smakowało.

babka majonezowa

Dlaczego Majonez Kętrzyński?

Bo to regionalny smak Warmii i Mazur a że jesteśmy właśnie stąd to naturalnym dla nas wyborem są regionalne produkty.

babka majonezowa

Kętrzyński powstał w tym samym roku co pierwsza polska dobranocka – „Jacek i Agatka” czyli w 1962 i za chwilę będzie obchodził piękny jubileusz.

W tej samej firmie palono dawniej słynną w PRL kawę zbożową. Kawa nie przetrwała, majonez za to i owszem a dziś produkuje się go również w wersji o smaku smażonej cebulki, chrzanowy, delikatny i czosnkowy oraz całą gamę innych produktów, o których pewnie jeszcze będziemy mieli okazję wspomnieć w naszych kuchennych szaleństwach.

Przepisy od Szalonych Walizek

Po więcej przepisów zapraszamy do tego działu na blogu:

Tekst powstał we współpracy z Majonezem Kętrzyńskim. Który jak by nie było bardzo lubimy więc tym bardziej cenimy takie współprace

Hej, dołącz do nas 😎

Jeśli czujesz, że to również Twoje miejsce zapisz się na newsletter. Raz w tygodniu maile, nowe teksty, filmy, przepisy kuchenne i podwodne ciekawostki. Zero spamu! Zobacz naszą Politykę Prywatności, dowiedz się więcej.

Szalone Walizki
Szalone Walizki
Szalony Walizki - blog podróżniczy Doroty i Jarka. O podróżowaniu po 50tce z perspektywy czterech żywiołów: wody, ziemi, powietrza i... podniebienia. Zostań z nami i znajdź swoją inspirację.
0 0 zagłosowane
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Wbudowane informacje zwrotne
Zobacz wszystkie komentarze
0
Uwielbiamy Twoje opinie. Prosimy zostaw komentarz lub gwiazdki oceniające artykułx