Młode talenty kulinarne czyli konkurs Martella w Rynie

konkurs kulinarny martell 2018

To przyjemność patrzeć na sztukę. I nie chodzi o sztukę mięsa co oczywiście myśląc o kulinariach może przychodzić do głowy ale na sztukę kulinarną przez duże S.

konkurs kulinarny martell 2018

Tym, którzy nie wiedzą spieszymy wyjaśnić, że od 16 lat w Polsce a od 11 lat w Hotelu Zamek Ryn odbywa się najlepszy i chyba najbardziej prestiżowy konkurs młodych talentów kulinarnych L’art de la couisine Martell.

konkurs kulinarny martell 2018
Kurt Scheller sprawdza prace młodych kucharzy

W tym roku wyjątkowy z uwagi na osobę przewodniczącego jury – Andrea Camastra  – niezwykłego kucharza-pasjonata, pół-Włocha, pół-Francuza, zdobywce drugiej w Polsce gwiazdki Michelin dla swojej restauracji Sense.

konkurs kulinarny martell 2018
Andrea Camastra ( po prawej ) to ten nieśmiały mistrz stojący za mistrzem Dariuszem Strucińskim ( pośrodku)

Co roku do konkursu kwalifikowanych jest 16 par młodych kucharzy, którzy nie przekroczyli 30 roku życia. Chętnych jest oczywiście duużo więcej dlatego samo przebrnięcie przez proces rekrutacji to wyczyn a wygranie Martella to jak droga do niebios.

konkurs kulinarny martell 2018
Skupienie to podstawa

Konkurs kulinarny Martell 2018 – co i jak

Konkurs rozpoczyna się od konkurencji technicznej, planowanej dzień przed głównym zmaganiem. Podczas niej dwuosobowe zespoły mają godzinę czasu na przygotowanie i zamarynowanie mięsa, które dzień później wykorzystują podczas głównego konkursu. To pierwszy i niezwykle ważny etap do przygotowania finalnego dania. Podczas niego mięso porcjuje się i marynuje.

konkurs kulinarny martell 2018

W tym roku młodzi kucharze mogli wykazać się kunsztem przygotowując dania w oparciu o świecę wołową, delikatnością dorównującą polędwicy.

konkurs kulinarny martell 2018
Umiejętność posługiwania się nożem jest również ważna co talent kulinarny

konkurs kulinarny martell 2018

Podczas właściwych zmagań młodzi mistrzowie mają również godzinę czasu na przygotowanie dwunastu porcji.  Gotowe dania trafiają pod ocenę jury technicznego, jury degustacyjnego i jury koneserów smaku. Oceniana jest zgodność z regulaminem konkursu, sposób przyrządzania, podania i smaku.

konkurs kulinarny martell 2018

konkurs kulinarny martell 2018

Tyle technikaliów. Ale ideą L’art de la cuisine Martell jest prezentacja i spotkanie. Prezentacja nowinek kulinarnych i oprawy kuchni. A co do spotkania to spotkanie mistrzów z adeptami.

konkurs kulinarny martell 2018
Przewodniczący Andrea Camastra obserwuje pracę młodych kucharzy

konkurs kulinarny martell 2018

Jak to wygląda w rzeczywistości?

Jedną z najcenniejszych rzeczy jakie mogliśmy podpatrzeć to wskazówki i opinie jakie członkowie jury przekazują młodym mistrzom. Czasem to całe lata doświadczeń zawarte w kilku zdaniach, które mogą zmienić sposób patrzenia młodego mistrza na kuchnię. Najciekawsze były dyskusje z udziałem Andrea Camastro, który wskazywał różne sposoby przyrządzania wołowiny ale chyba najważniejszym przesłaniem było by nie przekombinować. To co osobiście sami doceniamy prostotę i wyczucie by nie przesadzić.

konkurs kulinarny martell 2018

Bo gdy w jury pracują takie sławy jak Kurt Scheller,  Paweł Oszczyk, Adam Chrząstkowski, Marek Widomski czy Darek Barański nie może być inaczej.

konkurs kulinarny martell 2018

W jury koneserów smaku pojawił się znany pogodynek Tomek Zubilewicz.

konkurs kulinarny martell 2018
Tomek Zubilewicz rozmawia z prowadzącymi Karolem Okrasą i Darkiem Malągiem

A nad całością czuwał mistrz Dariusz Struciński – szef kuchni Hotelu Anders

onkurs kulinarny martell 2018
Dariusz Struciński ( ten z lewej ) z Andrzejem Szumowskim – szefem Pernod Ricard Wyborowa – sponsorem tytularnym konkursu Martella

Rzadko się zdarza by jurorzy byli tak zgodni. Tym razem zarówno  jury degustacyjne jak i koneserów smaku uznało, że  XVI Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej – wygrywali Jarosław Owczarczyk i Robert Branicki z restauracji Pink Lobster w Warszawie.

konkurs kulinarny martell 2018

Rok wcześniej zajęli drugie miejsce ale popracowali, przygotowali się osiągnęli sukces.

konkurs kulinarny martell 2018

O konkursie i miejscu, w którym się odbywa

Od lat gdy obserwujemy konkurs Martella, cieszymy się widząc jak rozwija się polska kuchnia. Podobnie jak Andrea Camastra, który stwierdził, że konkurs odbywający się w Hotelu Zamek Ryn jest najbardziej profesjonalnie przygotowanym konkursem jaki widział w życiu.

onkurs kulinarny martell 2018
Dorotka w znakomitym gronie jury koneserów smaku.

Sam Hotel Zamek Ryn warto odwiedzić bo niewiele jest w Polsce hoteli ulokowanych w średniowiecznych zamkach. Możecie to zrobić poprzez ten link Hotel Zamek Ryn. A my będąc na zamku w Rynie mieliśmy niewątpliwą przyjemność opowiedzieć Karolowi Okrasie o tym co słychać u Szalonych Walizek i jak udało nam się zorganizować ostatnią podróż na Kubę – na własną rękę.

konkurs kulinarny martell 2018
zdj. Wiktor Zdrojewski

Zdjęcie dzięki Wiktorowi Zdrojewskiemu, którego możecie znaleźć tutaj Wiktor Zdrojewski

Zapraszamy też obejrzenia naszej relacji z L’art de la cuisine Martell, dostępna również w wersji 4K.

O konkursie Martella z 2017 roku, możesz przeczytać pod tym linkiem L’art de la cuisine Martell 2017

A jeśli spodobał Ci się ten post udostępnij go może komuś też się spodoba. Za komentarze i lajki gorąco dziękujemy  – Dorota i Jarek.

Hej, dołącz do nas 😎

Jeśli czujesz, że to również Twoje miejsce zapisz się na newsletter. Raz w tygodniu maile, nowe teksty, filmy, przepisy kuchenne i podwodne ciekawostki. Zero spamu! Zobacz naszą Politykę Prywatności, dowiedz się więcej.

Szalone Walizki
Szalone Walizki
Szalony Walizki - blog podróżniczy Doroty i Jarka. O podróżowaniu po 50tce z perspektywy czterech żywiołów: wody, ziemi, powietrza i... podniebienia. Zostań z nami i znajdź swoją inspirację.
0 0 zagłosowane
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najczęściej komentowane
Wbudowane informacje zwrotne
Zobacz wszystkie komentarze
trackback
L'art de la cusine Martell 2017 - jeszcze kuchnia czy już sztuka?
2 lat temu

[…] PS. I żeby wyjaśnić wszelkie wątpliwości. Nie jest to post sponsorowany a udział w konkursie to dla nas zaszczyt i przyjemność spotkania w gronie wyjątkowych talentów. Bo kochamy ludzi z pasją. Możesz również zobaczyć jak wyglądał Martell w roku 2018 w poście: Młode Talenty Kulinarne… […]

trackback
Mazury co warto zobaczyć. 12 powodów by ruszyć w Krainę Tysiąca Jezior
2 lat temu

[…] 350 miejsc noclegowych i mimo swojego zabytkowego charakteru nowoczesne rozwiązania designerskiego. Co roku na początku marca w hotelu odbywają się konkursy L’art cuisine de la Martell, wybitnych, młodych talentów kulinarnych, o których możecie poczytać również u nas : TUTAJ. […]

trackback
Giżycko na Mazurach - 10 nieżeglarskich miejsc, które polecamy
1 rok temu

[…] 350 miejsc noclegowych i mimo swojego zabytkowego charakteru nowoczesne rozwiązania designerskiego. Co roku na początku marca w hotelu odbywają się tu onkursy L’art cuisine de la Martell, wybitnych, młodych talentów kulinarnych, o których możecie poczytać również u nas : TUTAJ. […]

trackback
Bastion smaku - wędliny z Warmii. Tylko dlaczego to takie pyszne?
1 rok temu

[…] było podczas kolejnej edycji konkursu młodych talentów kulinarnych L’art cuisine de la Martell. Zobaczyliśmy ich stoisko, ich produkty i nie mogliśmy […]

4
0
Uwielbiamy Twoje opinie. Prosimy zostaw komentarz lub gwiazdki oceniające artykułx