Jak zrobić mazurskie farszynki z kozim serem?

mazurskie farszynki

Farszynki mazurskie wg przepisu Oli Juszkiewicz

Mazurskie farszynki nauczyliśmy się przygotowywać podczas warsztatów kulinarnych z Olą Juszkiewicz – zwyciężczynią IX edycji Mastrechef. A te warsztaty były częścią pięknego spotkania podróżników pod nazwą Blogowe Morsy 3.

ola juszkiewicz

Jednym z naszych celów jako pomysłodawców tego pięknego spotkania jest dzielenie się wiedzą o kuchni regionalnej Warmii i Mazur, która jest częścią naszej kultury.

Pochodzenie farszynek mazurskich

To jedna z bardziej rozpoznowalnych potraw z ziemniaka we wschodniej części Polski. Przepisy na farszynki przywiozły gospodynie przesiedlone po II wojnie światowej z Kresów Wschodnich.

Farszynki przypominają nieco kartacze. To ziemniaczane ciasto, które nadziewano głównie mięsem mielonym. Jednak w odróżnieniu od kartaczy farszynek się nie gotuje a smaży.

warsztaty kulinarne z olą juszkiewicz

Nasze farszynki przygotowywane z Olą Juszkiewicz różniły się od tradycyjnych nadzieniem na bazie koziego sera.

Składniki:

składniki na farszynki
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki maki
  • 1 łyżka bułka
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 150 g sera koziego
  • pęczek pietruszki
  • garść orzechów włoskich
  • sól, pieprz
  • mięta
  • olej

Farszynki mazurskie z kozim serem – sposób przygotowania

Siekamy szczypiorek, orzechy oraz mietę

mazurskie farszynki

i mieszamy je z kozim serem dodając soli i pieprzu do smaku.

mazurskie farszynki

Następnie kroimy w kostkę ziemniaki, które ( co ważne ) wrzucamy do zimnej wody i gotujemy. Zagotowane ziemniaki odcedzamy i wyciskamy przez praskę.

mazurskie farszynki

Później studzimy i dodajemy do nich mąkę, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną oraz siekaną pietruszką. Cały czas kontrolujemy czy ciasto nie rozpada się.

Posypujemy dłoń mąką, wykładamy kulkę masy a do niego dokładamy nieco pasty z sera do środka i zaklejamy uklepując gruby placek.

farszynki

Odkładamy na talerz posypany również mąką. W osobnych talerzach przygotowujemy jajko i bułkę tartą a placki moczymy kolejno w jajku i bułce.

mazurskie farszynki

Wkładamy na rozgrzaną patelnię obficie zalaną olejem.

 farszynki

Smażymy niezbyt długo, do zarumienienia z każdej ze stron i wykładamy na talerz do podania.

mazurskie farszynki

Można dołożyć do niego jajko w koszulce. Jego przygotowanie zajmie nam chwilę. Do osolonej wody wrzucamy delikatnie jajko. Nie dodajemy octu co robi wiele osób bo jajo ma wówczas octowy smak, którego nie lubimy. Lekko zagarniamy białko widelcem wokół jajka i gotujemy tak około 2-3 minut.

farszynki z jajkiem poszet

Później wykładamy jajko łyżką na farszynki, przecinamy by wypłynęło żółtko i gotowe. Smacznego

Inne przepisy

Nasze pozostałe przepisy znajdziesz w tym dziale:

Hej, dołącz do nas 😎

Jeśli czujesz, że to również Twoje miejsce zapisz się na newsletter. Raz w tygodniu maile, nowe teksty, filmy, przepisy kuchenne i podwodne ciekawostki. Zero spamu! Zobacz naszą Politykę Prywatności, dowiedz się więcej.

Szalone Walizki
Szalone Walizki
Szalony Walizki - blog podróżniczy Doroty i Jarka. O podróżowaniu po 50tce z perspektywy czterech żywiołów: wody, ziemi, powietrza i... podniebienia. Zostań z nami i znajdź swoją inspirację.
5 1 zagłosuj
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Wbudowane informacje zwrotne
Zobacz wszystkie komentarze
0
Uwielbiamy Twoje opinie. Prosimy zostaw komentarz lub gwiazdki oceniające artykułx