Jedzenie na Malcie – co warto wiedzieć i czego spróbować

jedzenie na malcie

Kulinarna strona Malty bardzo nas ciekawiła, bo chcieliśmy na własnej skórze a właściwie podniebieniu sprawdzić jaki wpływ miało na nią panowanie Fenicjan, Kartagińczyków, Włochów, Francuzów i Brytyjczyków po kolei.

Z doświadczenia wiemy bowiem, że kuchnia potrafi opowiedzieć o kraju niejedno, czasem więcej niż dobry przewodnik. I przyznajemy – jest ciekawie.

jedzenie na malcie

Fenek czyli danie narodowe Malty

Najciekawsze dla nas było to, że narodowym daniem Malty jest królik w potrawce zwany fenek. A dużym zaskoczeniem, że owoce morza, które są popularne w każdym wyspiarskim kraju są tu popularne właściwie od niedawna.

Okazało, że w dawnych wiekach Maltańczycy bali się wypływać w morze bo tam byli łatwym celem ataków piratów. Króliki hodowano w klatkach umieszczonych często na dachach domów. Były zawsze pod ręką.

Królik marynowany jest w winie a później duszony lub pieczony. Spróbowaliśmy Fenka na Gozo w Cafe Royal i musimy przyznać, że to nie nasz smak albo nie trafiliśmy we właściwe miejsce.

Pastizzi

jedzenie na malcie

Natomiast mieliśmy szczęście w Sliemie by w pierwszej uliczce, w którą skręciliśmy i nazywała się Tower Road, trafić na najlepsze pastizzi jakie próbowaliśmy na Malcie.

Pastizzi to rodzaj francuskiego ciasta podawanego z białym serem na ciepło lub z groszkiem.

Akurat te kosztowały 0,48 euro więc to świetna i niedroga przekąska na pierwszego głoda.

Jedzenie na Malcie – gdzie spróbować tradycyjnej kuchni?

Zacznijmy od tego, że na przegląd maltańskiej kuchni pojechaliśmy do słynnej rybackiej wioski Marsaxlokk. Trafiliśmy do Ta’Victor – restauracji z tradycyjnym jedzeniem położonej tuż przy porcie i prowadzonej a jakże, przez Victora. Jeśli jest to sezon, warto zarezerwować stolik i nie najadać się wcześniej bo porcje są obfite. Po obiedzie czuliśmy, że musimy się wyturlać.

Maltese platter w Ta’Victor

Zaczęliśmy od sporej wielkości talerza przystawek, gdzie najważniejsze miejsce zajmowała ftira. To rodzaj maltańskiej kanapki, którą podaje się w wielu wariantach. Może być ze świeżymi pomidorami, kaparami, tuńczykiem czy sardynkami.

jedzenie na malcie

Wśród przystawek były ulubione przez Maltańczyków świeże sery podpuszczkowe, te akurat z czarnym pieprzem, które są niezwykle popularną na Malcie przekaską. Często podawane są z pomidorami. Była fasolowa pasta z czosnkiem nazywana Begila i krakersy do ich zagarnięcia, były oliwki, sałatka przypominająca nieco grecką. No i oczywiście maltańskie smażone kiełbaski zdecydowanie kojarzące się z brytyjskim panowaniem. Generalnie niezły starter.

Lody cynamonowe

Lody zwykle dzielą się na dobre i bardzo dobre. Chyba, że są niejadalne. W Ta’Victor próbowaliśmy bardzo dobrych lodów z gorącym ciasteczkiem figowym. Zestaw niemal idealny,

Stek z tuńczyka

Rzec można, że tuńczyk na Malcie jest wręcz obowiązkowy a szczególnie w słynnej rybackiej wiosce jaką jest Marsaxlokk, gdzie co niedzielę odbywa się targ rybny. Na Malcie znajdują się chyba największe w tej części świata naturalne hodowle tuńczyków, których ceny osiągają na giełdzie w Tokio zawrotne ceny milionów dolarów.

Victor naszego steka z tuńczyka przyrządził w sezamie z dodatkiem świeżej pietruszki i szczerze musimy to powiedzieć, był bardzo dobry.

Była też zupa rybna ale trafiła na pierwszego głoda więc nie zdążyliśmy zdokumentować jej obecności nawet telefonem .

Lody Amorino w Valletta

lody amorino

Będąc w stolicy polecamy wpaść na lody Amorino. Można je spróbować w wielu miejscach ale tu stroją je w przepiękne kształty przypominające różę. Znajdziesz je w Amorino Valletta przy Republic Street.

Maltese Platter w Bar Blue Grotto

jedzenie na malcie

W przerwie między nurkowaniami na Um El Faroud przy Blue Grotto siedliśmy w Bar Blue Grotto i zamówiliśmy rodzaj maltese platter w nieco innej odmianie. Pene na zimno, ftira, ser, krakersy i sałatka. I to był naprawdę fajny lunch.

Pizza na Malcie

Z Malty na Sycylię jest dosłownie rzut beretem. Więc nieprzypadkowo pizza na Malcie jest więcej niż dobra. My swoją zamówiliśmy po nurkowaniach przy Octopus Garden Diving Center w Bugibba ale warto tu wpaść do Vecchia Napoli, gdzie zwykle są kolejki oczekujących na stolik ale to dlatego, że pizza i wino są bardzo dobre a do tego mamy piękny widok na zatokę więc polecamy to miejsce.

Cargo w Birgu

Będąc w maltańskim Trójmieście warto wpaść np. do Cargo, gdzie podają ośmiornice w nieco innej formie niż byliśmy przyzwyczajeni. Duszona, posiekana w kostkę, z frytkami, sałatką i … chlebem.

jedzenie na malcie

Kalamari w Cargo dają natomiast jak lubimy.

jedzenie na malcie

Sałata przypominająca grecką choć taką nie była, smakowała nam za sprawą bardzo dobrej jakości sera.

jedzenie na malcie

A już w ogóle ciekawy jest zapiekany ser w panierce, który też można w Cargo spróbować i osobiście polecamy go tutaj zamówić.

jedzenie na malcie

Wino na Malcie

Nie bylibyśmy sobą gdybyśmy nie wspomnieli o winie na Malcie. Jest go sporo, nie zawsze najlepszej jakości. Ale jeśli szukacie dobrego wina lub fajnej degustacji na rozłożystym tarasie to polecamy Winnicę Meridiana leżącą tuż obok Mdiny. A że Malta jest niewielką wyspy, można tu podjechać właściwie w każdym momencie.

jedzenie na malcie

O winnicy Meridiana przeczytacie więcej w naszym wcześniejszym tekście:

Ciekawostka – gdzie rosną kapary?

Piszemy o tym bo nie ma co ukrywać byliśmy zaskoczeni, gdy odkryliśmy a właściwie jeden z lokalesów pokazał nam, że kapary rosną wszędzie… w murach. Właściwie potrafią rozsadzać mury silniej niż materiały wybuchowe robiąc to oczywiście powoli.

Dlatego rozglądaj się na Malcie uważnie a na pewno zobaczysz kapary rosnące w szczelinach murów. Później marynuje się je, często razem z liśćmi i w takiej postaci są znane w naszych kuchniach.

Dopiero na Santorini odkryliśmy, że marynowane kaparowe liście są równie smaczne jak owoce a czasem i bardziej. Ale to już temat na inną opowieść.

Valletta na wieczór

Na wieczorne miłe posiedzenie przy lampce wina można wpaść na jedną z uliczek biegnących w dół do portu. Nam podobało się w Cafe Society, które znajdziecie na mapie. Jeśli lubisz siedzenie na poduchach w ciepły wieczór z lampką białego schłodzonego wina to jest miejsce, które idealnie się do tego nadaje.

jedzenie na malcie

Ocean Basket

Najlepsze zostawiamy na koniec. Jednym z kulinarnych celów naszej podróży na Maltę był Ocean Basket. To sieciówka znana nam z Republiki Południowej Afryki ale jeśli myślisz, że sieciówka to coś złego to w przypadku Ocean Basket jest wręcz przeciwnie.

Prawie wszędzie, gdzie trafialiśmy do tej Ocean Basket było dobrze. W Europie są zaledwie dwa miejsca, gdzie można wpaść do tej seafoodowej restauracji. Jedno w Pafos na Cyprze, druga w Bugibba na Malcie.

Zaskoczyły nas kolejki by zapisać się na stolik na następny dzień !!! Ale gdy już się udało zrozumieliśmy dlaczego. Było warto, było lepiej niż się spodziewaliśmy. Jedyne w swoim rodzaju krewetki, przekrawane przez środek by łatwiej dość się do tego co najlepsze, podawane na niewielkiej patelni.

Dalej pyszne sashimi z tuńczyka lub łososia.

Nie wiemy jak oni to robią ale robią znakomite kalamari. A do tego wszystkiego by poczuć południowoafrykański klimat warto zamówić butelkę Chenin Blanc ze Stellenbosch.

Nie uwierzysz. Kolejnego dnia byliśmy znowu w Ocean Basket bo nie wiemy kiedy znów wrócimy do RPA. Więc w takiej sytuacji pozwoliliśmy naszym kubkom smakowym odbyć jedyną w swoim rodzaju podróż.

Caffe Cordina – najstarsza kafejka na Malcie

Z kronikarskiego obowiązku piszemy o najstarszej kawiarni na Malcie, która na znajduje się w Valletcie przy Republic Street. Istnieje 175 lat a jej początki sięgają małej herbaciarni w Bormli.

The Pub – miejsce z niezwykłą historią

W Valletta przy ulicy Arcbishop znajduje się wydawałoby się zwykły pub – The Pub. I pewnie takim by pozostał gdyby ostatniej pinty piwa ( i nie tylko ) nie wypił w nim słynny aktor Olivier Reed, znany nie tylko ze swojej ostatniej roli Proximo w filmie Gladiator.

Ale na tę historię zapraszamy do posta:

Jedzenie na Malcie – gdzie warto wpaść

Wszystki opisane miejsca znajdziesz łatwo na mapie poniżej, gdzie równie prosto możesz uruchomić do nich nawigację

Smacznego.

Hej, dołącz do nas 😎

Jeśli czujesz, że to również Twoje miejsce zapisz się na newsletter. Raz w tygodniu maile, nowe teksty, filmy, przepisy kuchenne i podwodne ciekawostki. Zero spamu! Zobacz naszą Politykę Prywatności, dowiedz się więcej.

Szalone Walizki
Szalone Walizki
Szalony Walizki - blog podróżniczy Doroty i Jarka. O podróżowaniu po 50tce z perspektywy czterech żywiołów: wody, ziemi, powietrza i... podniebienia. Zostań z nami i znajdź swoją inspirację.
0 0 zagłosowane
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze Najczęściej komentowane
Wbudowane informacje zwrotne
Zobacz wszystkie komentarze
trackback
Malta - praktyczny poradnik po miejscach wartych odwiedzenia
2 lat temu

[…] jedzeniu na Malcie piszemy w innym poście więc możemy tylko powiedzieć, że Ocean Basket na Malcie smakował chyba […]

1
0
Uwielbiamy Twoje opinie. Prosimy zostaw komentarz lub gwiazdki oceniające artykułx