Spis treści:
Placek ze śliwkami – jak go przygotować?
Jak kraj długi i szeroki przepisów na kruche ciasto ze śliwkami jest całe mnóstwo. I choć może wydawać się, że robimy podobnie to regionalne różnice, składniki i same śliwki mogą znacząco zmienić ostateczny smak.
Nasze ciasto testujemy z tymi samymi składnikami różnego pochodzenia i najważniejsze znaczenie ma tu m.in. jakość śliwek i ich pochodzenie. Ostatecznie najlepsze okazały się śliwki węgierki dąbrowickie, z domowego ogródka brata Dorotki, któremu chwała bo sprawił, że ciasto okazało się rewelacyjne.
A że uwielbiamy sezonowe smaki to i kruche ciasto ze śliwkami jest jednym z tych, które podobnie jak dyniowa zupa zawsze kojarzą nam się z początkiem jesieni.
Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem – potrzebne składniki
Zwykle przygotowujemy ciasto na ceramicznym talerzu o średnicy 30 cm, w którym również robimy quiche. To o tyle istotne, że ta wielkość warunkuje mniejszą ilość składników niż do przygotowania ciasta na blaszce.
Składniki
- 250 dkg mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g masła 82%
- połowa szklanki cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżka gęstej śmietany 18%
- 0,5 kg śliwek węgierek
- 2,5 łyżki cukru pudru
- około 3 łyżek mielonych migdałów
Kruche ze śliwkami – sposób przygotowania
Wysypujemy na stół mąkę, którą następnie mieszamy z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Następnie dodajemy masło i cukier.
A później w dowolnej kolejności żółtko i śmietanę.
Składniki zagniatamy i siekamy a później lepimy z nich kulę.
Kroimy kulę na połowę z czego jedną połówkę chłodzimy kilka minut w zamrażarce.
W tym samym czasie drugą rozwałkowujemy posypując obficie mąką i tworzymy spód naszego ciasta ze śliwkami.
Dno naczynia wykładamy papierem do pieczenia by łatwiej było później wyjąć ciasto lub zwyczajnie domyć naczynie.
Na papierze układamy pierwszą część ciasta. Śliwki wcześniej płuczemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Co ważne, podczas układania na cieście dobrze jest umieścić śliwki skórką do dołu by w trakcie pieczenia sok z nich nie moczył spodu a pozostał w skórce.
Następnie posypujemy śliwki migdałami.
Wyjmujemy z zamrażalnika drugą kulkę i szarpiemy kawałki ciasta by w miarę równo pokryć wierzch ciasta ze śliwkami.
Wcześniej nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 40 minut do zarumienienia.
Po wyjęciu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego ?
Przepisy Szalonych Walizek
Po więcej przepisów, których wciąż przybywa na naszym blogu zapraszamy do działu
Filmy o kuchni Polski i świata
Filmy z kuchnią w tle znajdziesz również na naszym kanale na Youtube gdzie zapraszamy nie tylko na kulinarne filmy.