Kruche ciasto ze śliwkami – wersja z cynamonem od Szalonych Walizek

kruche ciasto ze śliwkami

Placek ze śliwkami – jak go przygotować?

Jak kraj długi i szeroki przepisów na kruche ciasto ze śliwkami jest całe mnóstwo. I choć może wydawać się, że robimy podobnie to regionalne różnice, składniki i same śliwki mogą znacząco zmienić ostateczny smak.

kruche ciasto ze śliwkami

Nasze ciasto testujemy z tymi samymi składnikami różnego pochodzenia i najważniejsze znaczenie ma tu m.in. jakość śliwek i ich pochodzenie. Ostatecznie najlepsze okazały się śliwki węgierki dąbrowickie, z domowego ogródka brata Dorotki, któremu chwała bo sprawił, że ciasto okazało się rewelacyjne.

śliwki węgierki dąbrowickie

A że uwielbiamy sezonowe smaki to i kruche ciasto ze śliwkami jest jednym z tych, które podobnie jak dyniowa zupa zawsze kojarzą nam się z początkiem jesieni.

Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem – potrzebne składniki

składaniki do ciasta ze śliwkami

Zwykle przygotowujemy ciasto na ceramicznym talerzu o średnicy 30 cm, w którym również robimy quiche. To o tyle istotne, że ta wielkość warunkuje mniejszą ilość składników niż do przygotowania ciasta na blaszce.

Składniki

  • 250 dkg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła 82%
  • połowa szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%
  • 0,5 kg śliwek węgierek
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • około 3 łyżek mielonych migdałów

Kruche ze śliwkami – sposób przygotowania

składniki do ciasta ze śliwkami

Wysypujemy na stół mąkę, którą następnie mieszamy z proszkiem do pieczenia i cynamonem.

ciasto ze śliwkami

Następnie dodajemy masło i cukier.

A później w dowolnej kolejności żółtko i śmietanę.

ciasto ze śliwkami

Składniki zagniatamy i siekamy a później lepimy z nich kulę.

ciasto ze śliwkami

Kroimy kulę na połowę z czego jedną połówkę chłodzimy kilka minut w zamrażarce.

ciasto ze śliwkami

W tym samym czasie drugą rozwałkowujemy posypując obficie mąką i tworzymy spód naszego ciasta ze śliwkami.

ciasto ze śliwkami

Dno naczynia wykładamy papierem do pieczenia by łatwiej było później wyjąć ciasto lub zwyczajnie domyć naczynie.

Na papierze układamy pierwszą część ciasta. Śliwki wcześniej płuczemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Co ważne, podczas układania na cieście dobrze jest umieścić śliwki skórką do dołu by w trakcie pieczenia sok z nich nie moczył spodu a pozostał w skórce.

śliwki na cieście

Następnie posypujemy śliwki migdałami.

ciasto ze śliwkami i migdałami

Wyjmujemy z zamrażalnika drugą kulkę i szarpiemy kawałki ciasta by w miarę równo pokryć wierzch ciasta ze śliwkami.

kruche ciasto ze śliwkami

Wcześniej nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 40 minut do zarumienienia.

Po wyjęciu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

kruche ciasto ze śliwkami

Smacznego 😋

Przepisy Szalonych Walizek

Po więcej przepisów, których wciąż przybywa na naszym blogu zapraszamy do działu

Filmy o kuchni Polski i świata

Filmy z kuchnią w tle znajdziesz również na naszym kanale na Youtube gdzie zapraszamy nie tylko na kulinarne filmy.

Hej, dołącz do nas 😎

Jeśli czujesz, że to również Twoje miejsce zapisz się na newsletter. Raz w tygodniu maile, nowe teksty, filmy, przepisy kuchenne i podwodne ciekawostki. Zero spamu! Zobacz naszą Politykę Prywatności, dowiedz się więcej.

Szalone Walizki
Szalone Walizki
Szalony Walizki - blog podróżniczy Doroty i Jarka. O podróżowaniu po 50tce z perspektywy czterech żywiołów: wody, ziemi, powietrza i... podniebienia. Zostań z nami i znajdź swoją inspirację.
0 0 zagłosowane
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Wbudowane informacje zwrotne
Zobacz wszystkie komentarze
0
Uwielbiamy Twoje opinie. Prosimy zostaw komentarz lub gwiazdki oceniające artykułx