Please assign a menu to the primary menu location under menu

L’art de la cusine Martell Ryn 2017 – kuchnia czy sztuka?

martell ryn

Wiesz jak bardzo lubimy przygody. A przygody kulinarne to wspomnienie na lata.  Bo smaków się nie zapomina. Taką przygodą jest możliwość uczestniczenia w najlepszym w Polsce konkursie kulinarnym młodych talentów L’art de la cusine Martell Ryn.

martell ryn
Zaczynamy konkurs Martella AD2017

Na konkurs, jak go zwykle nazywamy –  Martella, jeździmy od pięciu lat jako jury koneserów na zaproszenie znakomitego szefa kuchni Hotelu Anders w Starych Jabłonkach – Dariusza Strucińskiego. To Darek jest dobrym duchem tego wydarzenia. Oprócz niezwykłych zdolności organizacyjnych i ujmującej serdeczności to kucharski mistrz nad mistrze. Do tej pory wspominamy pierwszą przepiórkę serwowaną przez niego w latach 90-ych w Starych Jabłonkach podczas dziennikarskich tour-ów degustacyjnych.

martell ryn
Mistrz Dariusz Struciński – szef kuchni Hotelu Anders w Starych Jabłonkach

Spodziewaliśmy się wyjątkowego widowiska bo jubileusz dziesięciolecia organizacji Martella w swoich progach świętował Hotel Zamek Ryn. Co roku konkurs ma swoje motto przewodnie czyli ryby lub mięsa, z których tworzy suię dania. W tym roku były to ryby, a konkretnie kulbin, nazywany również orłorybem. Mięso jest wyjątkowo zwarte, zbite, trudne w obróbce, co było dodatkowym wyzwaniem dla zespołów, które brały udział w rywalizacji i też czasem powodem do drobnych wpadek ale i wybitnych sukcesów. Ale o tym przekonaliśmy się w dniu konkursowym.

martell ryn
Pokaz precyzji obróbki kulbina – konkurencja techniczna
martell ryn
Pod czujnym okiem ekspertów mistrza – Kurta Schellera i Darii Ładochy

Rywalizacja młodych talentów

Samo zakwalifikowanie się do konkursu głównego Martella to zaszczyt dla młodych, zdolnych. O to prawo ubiegały się 54 zespoły, w tym po raz pierwszy w historii, dwa z udziałem Pań. Finalnie, zmierzyło się 16-e par. W samym konkursie głównym każda z dwuosobowych ekip ma godzinę czasu na przygotowanie potrawy. To dużo i mało, gdy chce się pokazać mistrzowski talent.

martell ryn
Dania wyglądają jak małe dzieła sztuki
martell ryn
Presja ogromna, bo zespoły są pod ciągłą obserwacją jury technicznego złożonego z mistrzów kulinarnych

Degustacje i… koniak Martell

Dwuosobowe zespoły mają nie lada trudne zadanie. Z jednej strony muszą wyczarować cuda z trudnej ryby, a dodatkowo dopasować ją do jednego z trzech koniaków Martella – VS, VSOP lub XO. By to się powiodło, zawodnicy wcześniej przechodzą szkolenia, wyjątkowe a jednocześnie przyjemnewarsztaty z mistrzem Dariuszem Fabrykiewiczem, który opowiada o sztuce tworzenia koniaku.  Barwna opowieść toczy się wokół wizji piwnic Francji, gdzie spoczywają eau-de-vie ( czyt. odewi) inaczej “woda życia”. Proces tworzenia koniaku, wzbogacony o drugą destylację, nie zmienia się tam od 300 lat.

martell ryn
Dariusz Fabrykiewicz, pieszczotliwie nazywany przez przyjaciół “Fabryką”, z aktorem serialu Ranczo- Bogdanem Kalusem

Jury techniczne pracuje praktycznie bez przerw, degustacyjne zbiera się co godzinę by ocenić przygotowane potrawy pod względem kompozycji, wyglądu, smaku i doboru koniaku.

martell ryn
Czas na degustację, ocenę i rozmowy z Karolem Okrasą, jednym z prowadzących konkurs Martella
martell ryn
Obowiązkowa prezentacja dań przed degustacją

W 2017 roku całość konkursu była bezpośrednio transmitowana w internecie a dodatkowo ekipa “Co za tydzień” TVN realizowała swój program. W związku z tym w Rynie pojawiło się sporo gwiazd. Między innymi słynny brytyjski strażak Kevin Aiston.

martell ryn
Kevin Aiston dyskutuje z Karolem Okrasą
martell ryn
Daria Ładocha udziela wywiadu Kuchnia +

Szesnaście dań – czyli jak ocenić to dzieło

W skład Jury Koneserów, które przyznawało własną nagrodę weszli: Bogdan Kalus, Andrzej Szumowski, Jean-Jacques Regnault, Daria Ładocha oraz Jarosław Kowalski z Szalonych Walizek. Z pozoru praca jury jest łatwa. To podziwianie i rozkoszowanie się daniami serwowanymi przez najlepsze młode talenty kulinarne kraju. Ale to poważne wyzwanie, bo konkurs to nie zabawa. Wygrana to ogromny prestiż i sława w branży, więc jury ma nie lada orzech do zgryzienia by właściwie ocenić przygotowane potrawy pod względem wyglądu, kompozycji, smaku, kreacji i dopasowania do koniaku, co jest dodatkowo trudnym zadaniem.

martell ryn
Wiosenna wariacja młodych talentów z lodami na bazie ciekłego azotu
martell ryn
Miks kolorów i smaków z kulbinem w tle
martell ryn
Na talerzach królowała wiosna

Czasem kucharze porywali nas prostotą połączoną ze znakomitym smakiem. Innymi razy dania były niezwykle złożone i aż dziw brał, że zespołom udawało się zmieścić się w regulaminowej godzinie. Zresztą chyba czas sprawił, że w dwóch-trzech wypadach zabrakło czasu i ryby po prostu były zbyt surowe. A nie był to konkurs sashimi :).  Poziom rósł w miarę konkursu. Aż przyszedł wieczór…

Martell Ryn – finał, na który wszyscy czekali

martell ryn
Trzech tenorów czyli Andrzej Dowgiałło, Jean Jacques Regnault i Andrzej Szumowski.

I przyszedł czas na finał. Nie zabrakło oczywistych oczywistości jak bardzo konkurs Martella zmienił oblicze polskiej gastronomii. Bo spowodował zdrową rywalizację, chęć edukacji młodych zespołów a co za tym idzie, podniósł jakość, estetykę i kunszt kucharski do poziomu artyzmu. Chyba nieprzypadkowo do Polski zawitały słynne  gwiazdki Michelin oznaczające po prostu najwyższą kulinarną jakość.

martell ryn
Zasłużonym w dziele tworzenia i rozwijania konkursu kasztelan Zamku w Rynie, Andrzej Dowgiałło wręczył pamiątkowe miecze.

Czas na nagrody3 miejsce zajęli Dominik Drąg i Rafał Stegnicki z Natura Mazur Hotel & Spa Warchały, Jedwabno

martell ryn
Dominik Drąg, Rafał Stegnicki z Natura Mazu Hotel Warchały

2 miejsce wywalczyli Jarosław Owczarczyk z Łukaszem Andruszkiewiczem z Restauracji Strefa z Warszawy

martell ryn
Jarosław Owczarczyk, Łukasz Andruszkiewicz, Strefa Restauracja & Bar, Warszawa

Największa radość i pierwsze miejsce przypadło w udziale zespołowi z Hotelu Copernicus z Torunia – Bartoszowi Peterowi i Rafałowi Kudlińskiemu.

martell ryn
Bartosz Peter, Rafał Kudliński, Copernicus Toruń Hotel

Nagrodę jury koneserów  otrzymali Rafał Koziorzemski, Oskar Nowicki, Restauracja Biały Królik, Gdynia a nagrodę publiczności – Dominik Drąg, Rafał Stegnicki, Natura Mazur Hotel & Spa Warchały, Jedwabno.

 … jeszcze pamiątkowe zdjęcie i do domu?

martell ryn
fot. Wiktor Zdrojewski

… ale. Zdawałoby się, że konkurs Martella, w którym mieliśmy przyjemność uczestniczyć chyba już piąty raz to okazja do prezentacji sponsorów, partnerów, wytrawnych trunków etc. Ale jeśli spojrzymy na to, że w w 2017 roku w składzie jury pojawił się Paweł Kałuski – zwycięzca pierwszej edycji Martella z 1998 roku to widać jak duży wpływ na branżę ma konkurs. Pozytywny wpływ. Wystarczyło piętnaście lat temu wysupłać niemały grosz na organizację kosztownego i może nieco niszowego przedsięwzięcia, które po latach okazało się marzeniem wielu młodych kucharzy, którzy na dobre stawiali już nie pierwsze kroki w branży i sięgali po mistrzowskie laury.

Spodobał Ci się ten hotel z historią? Chcesz odwiedzić Zamek Ryn – możesz zrobić rezerwację bezpośrednio poprzez Booking.com 

Filmowe podsumowanie Martella 2017. Zapraszamy do subskrypcji kanału, gdzie znajdziesz też inne nasze filmy z podróży.

Jeśli spodobał Cię post udostępnij go – może komuś też się spodoba. Za lajki i komentarze z góry dziękujemy – Dorota i Jarek.

PS. I żeby wyjaśnić wszelkie wątpliwości. Nie jest to post sponsorowany a udział w konkursie to dla nas zaszczyt i przyjemność spotkania w gronie wyjątkowych talentów. Bo kochamy ludzi z pasją. Możesz również zobaczyć jak wyglądał Martell w roku 2018 w poście: Młode Talenty Kulinarne…

Szalone Walizki
Szalone Walizki
Szalony Walizki - blog o podróżach na własną rękę Doroty i Jarka. Porady, relacje. fotografia, nurkowanie, Szukasz inspiracji ? - znajdziesz u nas
0 0 vote
Article Rating
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Spodobało się? Podziel się wrażeniami.x
()
x