Zawsze rozczula nas prostota kuchni włoskiej połączona z bogactwem smaku jaki można wyczarować z tych kilku składników. Dokładnie 5 składników. Nasz makaron ze szpinakiem bazuje dokładnie na tej sile tradycji.
To danie z gatunku tych, które można przygotować w 15-20 minut czyli idealne na środek tygodnia, gdy na nic więcej nie ma czasu.
Składniki:
- makaron ( może być penne, świderki) my użyliśmy paccheri
- szpinak – 1 opakowanie
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- oliwa
- sól, pieprz
- parmezan
Makaron ze szpinakiem – sposób przyrządzenia
Zaczynamy od zagotowania wody do makaronu no i oczywiście ugotowania makaronu. A w tym czasie przgotowujemy resztę czyli…
Siekamy cebulkę, którą wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Następnie dorzucamy do niej w wyciśnięte ząbki czosnku. Po chwili tak by nie przypalić cebulki i czosnku dodajemy szpinak oraz sól i pieprz do smaku.
Chwilę smażymy szpinak do momentu aż liście zwyczajnie zmienią strukturę.
A do szpinaku dorzucamy ugotowany makaron i przerzucamy chwilę na patelni by złapał on aromat szpinaku.
Wykładamy na talerze i posypujemy tartym lub siekanym parmezanem.
Smacznego
Przepisy Szalonych Walizek
Więcej naszych przepisów oraz tekstów poświęconych kuchni na świecie znajdziesz w tym dziale:
Rzeczywiście bardzo proste i pożywne danie. Kocham cheddar <3
Uwielbiamy, do tego polecamy parmezan :).