Spis treści:
Jak zrobić dobre brownie?
Brownie z masłem orzechowym to naszym zdaniem kwintesencja amerykańskości tego typowego dla kuchni Stanów Zjednoczonych wypieku. Raz, że to pochodzi z tej kuchni a dwa, że dodatek masła orzechowego ulubionego w Ameryce Północnej tylko podkreśla ten związek.
Nazwa pochodzi o koloru tego ciasta. Pierwsze znane przepisy na brownie pochodzą z 1904 roku.
Składniki
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 jajka
- 3 łyżki masła orzechowego
- 140 g mąki
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g czekolady gorzkiej
- odrobina soli morskiej
Przepis na brownie z masłem orzechowym
Czekoladę kruszymy w kawałki a następnie rozpuszczamy z masłem.
Po rozpuszczeniu musimy całą masę ostudzić. Ubijamy jajka z cukrem. Gdy już to zrobimy zaczynamy stopniowo dodawać masę, którą wcześniej przygotowaliśmy z masła i czekolady.
Na koniec dodajemy mąkę i wszystko łączymy. Po tym masło orzechowe łączymy z cukrem pudrem.
Masę czekoladową wylewamy na blaszkę ( nasz 20×20 cm )wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch rozkładamy masło orzechowe połączone wcześniej z cukrem pudrem. A to wszystko posypujemy grubą solą morską.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 20-30 min. Dlaczego taki przedział? Bo długość pieczenia trzeba dopasować do swojego piekarnika.
Smacznego
Ciekawostka dotycząca brownie
W 2013 roku amerykańska cukiernia Something Sweet z miejscowości Daphne pobiła rekord Guinnessa na największe ciastko brownie.
Ich ciastko miało 3,35 metra wysokosci i 1,8 metra szerokości. Ważyło 106,23 kg. Brownie podzielono na 1200 kawałków, które sprzedano a pieniądze wsparły lokalny bank żywności. I to się chwali.
Przepisy Szalonych Walizek
Więcej naszych przepisów znajdziecie w tym dziale na blogu:
Super! Robiłam takie browni z malinami, ale to kiedyś też gdzieś rzuciło mi się w oczy. Zrobię w weekend z Twojego przepisu 😀
Masło orzechowe nieźle podkręca. Polecam
Brzmi smakowicie. Wprawdzie mój mąż jest królem Brownie u nas w domu, ale może uda mi się go zaskoczyć. Sól morska – pierwszy raz spotykam się z takim przepisem.
Sól jest ciekwawym dodatkiem, w niewielkich ilosciach z wyczuciem, przełamuje i podkręca smak. Spróbuj