Please assign a menu to the primary menu location under menu

Martell 2019 czyli jak przeżyć kulinarną podróż na szczyt

martell 2019

Podobno w życiu nic dwa razy się nie zdarza. Ale od każdej reguły są jakieś odstępstwa. Tegoroczny konkurs kulinarny młodych talentów na zamku w Rynie czyli L’art de la cuisine Martell 2019 pokazał, że właśnie tak jest. I zapewnił nam taki roller coaster jak najlepsza podróż. Ale żeby nie uprzedzać faktów bo o tym opowiemy za chwilę.

martell 2019

Konkurs w 2018 roku wygrała para Jarosław Owczarczyk z Robertem Branickim z warszawskiej Restauracji Pink Lobster.

martell 2019

Rok wcześniej Jarek Owczarczyk z innym kolegą Łukaszem Andruszkiewiczem zdobył II miejsce w konkursie. Więc jak widać planowano i systematycznie rozwijał się i piął w górę by zdobyć upragniony szczyt czyli puchar konkursu Martella.

martell 2019

Każda z par, która broni tytułu zapewnia sobie z automatu start w kolejnym konkursie. A dlaczego o tym mówimy przekonacie się za chwilę.

Historia i zasady

martell 2019

To był już 17 konkurs Martella z czego po raz 12 odbywający się w Hotelu Zamek Ryn na Mazurach. Zakładamy, że część z Was mogła nie czytać naszych relacji z ubiegłych lat więc przypominamy, że do konkursu może zakwalifikować się tylko 16 par wybitnych, młodych kucharzy z całej Polski gdzie warunkiem jest, by ich wiek nie przekraczał 30 lat.  martell 2019

O prawo startu walczyło aż 55 drużyn z całego kraju.

martell 2019

Wybraną szesnastkę ocenia Jury Degustacyjne, w skład którego weszli: Andrea Camastra z Restauracji Senses – jednej z dwóch w Polsce z gwiazdką Michelin,

martell 2019

Justyna Słupska-Kartaczowska, Joanna Ochniak – pierwszy w Polsce certyfikowany sędzia międzynarodowy.

martell 2019

A także Adam Chrząstowski, Marek Widomski i Kurt Scheller.

martell 2019

Druga grupa to Jury Techniczne, gdzie zasiedli – Ernest Jagodziński,

martell 2019

Jarosław Uściński, Tomasz Deker,

martell 2019

Andrzej Bałdyga, Zbigniew Łęgowski i Wiesław Bober.

martell 2019

Do tego wszystkiego jest jeszcze trzecie Jury tzw. Koneserów Smaku. W tym roku wyjątkowo jurorzy zmieniali się w tej grupie. Mogliśmy więc zobaczyć Christophe Valtaud – Cellar Mastera Domu Martell czyli twórcę koniaków Martell,

martell 2019

Andrzeja Saramonowicza – scenarzystę, producenta i reżysera m.in. Ladies, Andrzeja Chojnowskiego – redaktora naczelnego Esquire

martell 2019

rodzeństwo Gaję Kuroń

martell 2019

i świetnego kucharza Jaśka Kuronia

martell 2019

a także niezastąpionego Andrzeja Szumowskiego reprezentującego Pernod Ricard, który zawsze czaruje barytonem i smaczną anegdotą.

martell 2019

No a także jedną Szaloną Walizkę  🙂

martell 2019

Całość od lat wielu spina niezastąpiony Dariusz Struciński – szef kuchni Hotelu Anders a obok niego jeden z dwóch prowadzących Dariusz Maląg.

martell 2019

Konkurs L’art de la cuisine Martell 2019

Każdego roku w konkursie dominuje temat główny czyli podstawowy produkt, z którego kucharze przygotowują dania. Wszyscy korzystają z tego samego by szanse były równe. Tym razem był, zdawałoby się, banalny “Kurczak sielski w pejzażu kuchni regionalnej”.

martell 2019

Co ważne to rodzaj kurczaków hodowanych bez antybiotyków. A sami uczestnicy konkursu byli zobowiązani by użyć w swoich daniach produkt charakterystyczny, w kuchni regionu, który reprezentują. Już sam ten element zwrócenia uwagi na kuchnię polskich regionów cieszył nas i zapowiadał niezłe atrakcje.

martell 2019

martell 2019

Pierwszego dnia odbywa się konkurencja techniczna, podczas której kucharze przygotowują półprodukty do konkursu głównego. Przy okazji są oceniane ich umiejętności technicznego, wiedza i sprawność.

martell 2019

Konkurs główny rusza zawsze w sobotę rano. Na czterech, w pełni wyposażonych stanowiskach dwuosobowe zespoły mają tylko godzinę by wyczarować cudo na miarę pucharu konkursu Martella.

martell 2019

Po zakończeniu każdej tury dania są serwowane jurorom technicznym, degustacyjnym oraz koneserom smaku. Oceniane jest także dopasowanie jednego z trzech koniaków do serwowanego dania.

martell 2019

Jedno z dań po wcześniejszej prezentacji w rozmowie z Karolem Okrasą trafia do kogoś z publiczności więc dla osób, które pojawiają się na konkursie to nie lada gratka. Można bez żadnych specjalnych koneksji otrzymać możliwość spróbowania, któregoś z konkursowych dań.

martell 2019

A wierzcie nam. Każde z nich to małe dzieło sztuki, głęboko przemyślane i świetnie skomponowane tak by cieszyło nie tylko podniebienie ale i oko.

martell 2019

martell 2019

martell 2019

martell 2019

W przerwach zmagań można odwiedzić stoiska firm wspierających, z których najsmaczniej przypadł nam do gustu Scholler :). Lody wiadomo 🙂

martell 2019

A do serca produkty Bagstar, wszystko eko jak chociażby papierowe rączniki i papier toaletowy z odzysku z kartonów po sokach a także podajniki wykonane z tych samych kartonów. A przede wszystkim papierowe słomki do picia.

martell 2019

martell 2019

Finał Martell 2019

Konkurencje kończą się po południu. Kucharskie duety mają czas na odpoczynek ale ich emocje zapewne są napięte jak struna bo wszyscy czekają na uroczystą galę podczas, której ogłaszani są zwycięzcy konkursu.

martell 2019

martell 2019

Po raz pierwszy w historii, jury miało poważny dylemat i postanowiło przyznać wyróżnienie Angelice Kowalik i Łukaszowi Wajdzie z Restauracji Pod Nosem w Krakowie. To voucher w postaci pełnej kolacji degustacyjnej w Restauracji Sense z jej szefem Andrea Camastra.

martell 2019

martell 2019

W tym roku trzecie miejsce zajęli Radosław Gierałtowski i Viktor Soliar z Restauracji Szafarnia 10 w Gdańsku za kurczaka sielskiego z dębem, werbeną i serem kozim z czarnuszką

martell 2019

Drugie miejsce wywalczyli Wiktor Wielgus  i Karol Kaszlewicz z Restauracji Hotelu Nicolaus w Toruniu za pierś kurczaka z mousseline piernikowym ( a jakże przecież chłopaki z Torunia ),sosem “czernina”, wątróbką z kurczaka, kluską ziemniaczaną, puree z marchewki i chipsem ze skórki kurczaka.

martell 2019

Nic dwa razy się nie zdarza ale czy na pewno ?

martell 2019

Ale trzęsienie ziemi dopiero nadchodziło bo okazało się, że zdarzyła się rzecz niebywała, pierwszy raz w 17-letniej historii konkursu Martella. Pierwsze miejsce ponownie zdobyli Jarosław Owczarczyk i Robert Branicki z warszawskiej restauracji Pink Lobster, gdzie byliśmy całkiem niedawno i szczególnie polecamy to miejsce o czym możecie przeczytać a naszym poście: Śniadania w Pink Lobster – ze sztuką w tle. 

martell 2019

Uznanie jurorów zdobył ich kurczak w aromacie dymu olchowego z nalewką staropolską.

martell 2019

Tyle detali technicznych bo tego co zdarzyło się później nie da się normalnie opisać. Przeszczęśliwi Jarek Owczarczyk i Robert Branicki rzucili się w ramiona jurorów i ściskali ich tak mocno, że zachodziła obawa o ich życie i polskich mistrzów kuchni.

martell 2019

martell 2019

Polały się łzy radości a później koniak, którym wzniesiono toasty za niezwykły sukces.

martell 2019

Niezwykle istotne jest również to, że po raz pierwszy w historii L’art de la cuisine Martell – puchar, który był przechodni, na stałe zagości w restauracji Pink Lobster. Właśnie tam możemy ich spotkać na co dzień. A Jarek Owczarczyk z Robertem Branickim zrobili to dosłownie rzutem na taśmę ponieważ przekraczają magiczne 30 lat. W przyszłym roku nie mogą już brać udziału w konkursie Martella.

martell 2019

Chłopaki – wielkie gratulacje od Szalonych Walizek bo czegoś takiego to nasze oczy jeszcze nie widziały. To się nazywa robić show. A kolejny konkurs Martella jak zawsze na początku marca w Hotelu Zamek Ryn w samym sercu Mazur. Jeśli chcesz zarezerwować tutaj pokój nie wydać za dużo skorzystaj z naszego linku a otrzymasz 50 zł na rezerwację z Booking.

martell 2019

Relacje z poprzednich konkursów możecie znaleźć niżej:

Niebawem w tym miejscu pojawi się także film więc zaglądajcie by obejrzeć również filmową relację.

EDIT:

Zapraszamy na obiecany film z konkursu L’art de cuisine Martell 2019 w Rynie.

Szalone Walizki
Szalone Walizki
Szalony Walizki - blog o podróżach na własną rękę Doroty i Jarka. Porady, relacje. fotografia, nurkowanie, Szukasz inspiracji ? - znajdziesz u nas
0 0 vote
Article Rating
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Natalia
1 rok temu

Kulinarna podróż na szczyt brzmi …smakowicie!

1
0
Spodobało się? Podziel się wrażeniami.x
()
x