Przepis na pierogi z jagodami – z mazurskich lasów

pierogi z jagodami

Jak przygotować pierogi z jagodami?

Zacznijmy od tego, że nie ma chyba w kuchni polskiej bardziej kojarzącego się z latem i wakacjami dania jak pierogi z jagodami. No może obok chłodnika. Wybitnie sezonowy i wybitnie niezapomniany smak, na który czeka się do kolejnego lata.

jagody

I my się doczekaliśmy do pierogów AD 2022 a że niejedne w życiu przygotowaliśmy i zjedliśmy chcemy podzielić się sprawdzonym przepisem na pierogi z jagodami, które naprawdę będą smakować jak u mamy. Kwintesencją pierogów, niezależnie od wsadu jest ciasto i to od jego przygotowania, konsystencji i sprężystości zależeć będzie smak naszych pierogów.

Składniki na pierogi z jagodami

składniki na pierogi
  • 0,5 kg mąki poznańskiej – TYP 500
  • 300 ml przegotowanej, gorącej wody
  • dwie łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 400 gramów jagód ( litrowy słoik )

Polewa ze śmietany

  • śmietana 18% – 200 ml ( jedno opakowanie )
  • cukier z prawdziwą wanilią

Jak przygotować dobre ciasto na pierogi ?

pierogi z jagodami

Do mąki dodajemy szczyptę soli, gorącą wodę i roztopione masło. Wyrabiamy na gładką masę ręcznie lub tak jak my – robotem. Ciasto musi być miękkie, sprężyste i elastyczne a jednocześnie nie kleić się do dłoni.

pierogi z jagodami

Naszą tajemnicą dobrego ciasta jest brak jajek !!! Sprawdzone przez nasze mamy i babcie. Jajka w cieście powodują, że staje się ono twarde przez co pierogi nie są tak delikatne i smaczne. Bardzo istotna jest również wspomniana gorąca woda, której efektem jest właśnie sprężystość ciasta i to, że dobrze się ono klei.

ciasto na pierogi

Jagody przed dodaniem ich do ciasta dobrze jest oprószyć nieco mąką ziemniaczaną. Bo podczas gotowania puszczają sok a mąka wiąże go wewnątrz pierogów przez co sok lekko zagęszcza się i nie wylewa od razu po dzieleniu pierogów na części.

jagody

Dobrze wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy szklanką koła, które wypełniamy jagodami i dokładnie sklejamy.

ciasto na pierogi

Jednocześnie mieszamy śmietanę dodając cukru z wanilią do smaku, w zależności od tego kto ile lubi. Gotujemy wodę do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień, wrzucamy pierogi i gotujemy je około 6-8 minut (spróbujcie po 6 minutach jednego by wyczuć czy już są dobre).

pierogi z jagodami

Wyjmujemy pierogi cedzakiem na talerz, polewamy śmietaną i możemy cieszyć nasze kubki smakowe najlepszym sezonowym daniem ever.

pierogi z jagodami

Smacznego.

Więcej przepisów Szalonych Walizek

Na naszym blogu znajdziesz więcej sprawdzonych przez nas przepisów:

Przepisy Szalonych Walizek

W naszych podróżach często poruszamy temat kuchni, opisujemy odwiedzane restauracje a wszystkie te teksty jak również i filmy można zobaczyć tutaj:

Kuchnia według Szalonych Walizek

Hej, dołącz do nas 😎

Jeśli czujesz, że to również Twoje miejsce zapisz się na newsletter. Raz w tygodniu maile, nowe teksty, filmy, przepisy kuchenne i podwodne ciekawostki. Zero spamu! Zobacz naszą Politykę Prywatności, dowiedz się więcej.

Szalone Walizki
Szalone Walizki
Szalony Walizki - blog podróżniczy Doroty i Jarka. O podróżowaniu po 50tce z perspektywy czterech żywiołów: wody, ziemi, powietrza i... podniebienia. Zostań z nami i znajdź swoją inspirację.
0 0 zagłosowane
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze Najczęściej komentowane
Wbudowane informacje zwrotne
Zobacz wszystkie komentarze
Daniela
Daniela
1 rok temu

Moje ulubione pierogi owocowe, lepsze niż truskawkowe 🙂

1
0
Uwielbiamy Twoje opinie. Prosimy zostaw komentarz lub gwiazdki oceniające artykułx