Restauracja Hotelu Anders w Starych Jabłonkach – kuchnia od serca

restauracja hotelu anders

Restauracja Pałacowa w Starych Jabłonkach

Restauracja Hotelu Anders to jedna z tych hotelowych restauracji, która nie potrzebowałaby do życia hotelu bo sama broni się świetną regionalną i autorską kuchnią, prowadzoną przez mistrza – Dariusza Strucińskiego.

stare jabłonki

Ale, że hotel i restauracja funkcjonują w tak pięknych okolicznościach przyrody, które można zobaczyć na zdjęciu poniżej, nad jeziorem Szeląg Mały to wszystko tłumaczy dlaczego nie brakuje w tym miejscu gości.

jezioro szeląg mały

Przez lata odbywały się tu eliminacje Mistrzostw Świata w Siatkówce Plażowej a także słynny Festiwal Sielawa Blues. W covidowej przerwie tutaj odbyło się zimowe spotkanie podróżników znane jako Blogowe Morsy.

blogowe morsy 2

A ostatnio Pałacowa wpisała się w nową, piękną ideę. A chodzi o pierwszy (i mamy nadzieję nie ostatni), Szlak Kulinarny na Mazurach i Festiwal Kulinarny Mazur Zachodnich.

festiwal kulinarny mazur zachodnich

Mają one na celu promocję kuchni dawnych Prus Górnych nazywanych Oberlandem a dziś znanych jako Mazury Zachodnie.

Czym zaskoczy Restauracja Hotelu Anders?

Szef kuchni w Andersie wyznaje zasadę by tworzyć kuchnię z tego co jest wokół komina. I ma na myśli bliskość produktów z okolicznych jezior, lasów i od pobliskich producentów rolnych. To klasyczna idea slow food, która funkcjonowała tu zanim stało się to modne i popularne.

Restauracja Szlaku Kulinarnego Mazur Zachodnich

restauracja hotelu anders

Znamy to miejsce od lat ale impulsem do tego by napisać o restauracji Hotelu Anders było powstanie Szlaku Kulinarnego Mazur Zachodnich. Wiedzieliśmy, że szef kuchni znów nas czymś zaskoczy ale jego sezonowe wariacje przerosły nasze oczekiwania.

Dania Szlaku Kulinarnego

Przystawką był pstrąg a’la gravlax ( marynowany w soli i cukrze ) z delikatnym puree z groszku i ikrą pstrąga.

restauracja hotelu anders

Trudno jest opisać rewelacyjny smak burgera ze szczupaka, z pastą z suszonych pomidorów, ogórkiem, sosem tatarskim i jajkiem. Równie dobrze wygląda co smakuje.

restauracja hotelu anders

Jako fan chłodników, musiałem przyznać, że ten z kremowy, wręcz aksamitny z buraczków z wędzonym pstrągiem, szparagiem i pieczonym ziemniakiem był pyszny ale też kompletnie inny od naszego wyobrażenia chłodników.

restauracja hotelu anders

Dawno nie jedliśmy również tak dobrych pierogów jak te z jagnięciną w cieście z mąki orkiszowej. I do tego jak podane.

restauracja hotelu anders

Daliśmy radę jeszcze spróbować wyjątkowo smacznego sandacza z młodymi warzywami sezonowymi. Obok okonia to jedna z naszych ulubionych ryb słodkowych.

restauracja hotelu anders

Miejsce na deser zawsze się znajdzie więc spróbowaliśmy też sernika prostego, domowego i przez to właśnie bardzo dobrego.

restauracja hotelu anders

Kuchnia w Andersie idealnie dopasowuje się do pory roku i sezonowych możliwości. I od lat jest niezmiennie dobra i zaskakująca.

Szalone Walizki o kuchni

Na naszym blogu możesz znaleźć więcej tekstów o polecanych restauracjach, kuchni innych krajów, o winie a także przepisy na nasze ulubione dania.

Kuchnia – Szalone Walizki

Hej, dołącz do nas 😎

Jeśli czujesz, że to również Twoje miejsce zapisz się na newsletter. Raz w tygodniu maile, nowe teksty, filmy, przepisy kuchenne i podwodne ciekawostki. Zero spamu! Zobacz naszą Politykę Prywatności, dowiedz się więcej.

Szalone Walizki
Szalone Walizki
Szalony Walizki - blog podróżniczy Doroty i Jarka. O podróżowaniu po 50tce z perspektywy czterech żywiołów: wody, ziemi, powietrza i... podniebienia. Zostań z nami i znajdź swoją inspirację.
0 0 zagłosowane
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Wbudowane informacje zwrotne
Zobacz wszystkie komentarze
0
Uwielbiamy Twoje opinie. Prosimy zostaw komentarz lub gwiazdki oceniające artykułx