Sowa jarzębata w Olsztynie. To sensacja ornitologiczna w Polsce.

sowa jarzębata

Sowa w mieście? To możliwe.

Sowa jarzębata to rzadki ptak drapieżny, który mieszka głównie w tajdzie północnej Eurazji – ciągnącej się od Norwegii przez Kamczatkę i Sachalin aż po tundry Kanady. Wraz z ocieplaniem klimatu, granica jej zasięgu przesuwa się na północ. Wędrówki na południe zdarzają jej się gdy zaczyna brakować pokarmu.

sowa jarzębata

Dla fanów ptasich obserwacji to pewnie nie nowina bo ta akurat sowa pojawiła się na obrzeżach Olsztyna w listopadzie 2020. Ale nie wszyscy są przecież pasjonatami ptasich obserwacji i zwyczajnie mogą o tym nie wiedzieć. Więc dla nich podobnie jak i dla nas to może być zaskoczenie.

pieczewo w Olsztynie

Jak często pojawia się w Polsce sowa jarzębata?

Bo sowa jarzębata pojawia się w Polsce niezwykle rzadko. W ciągu ostatnich dwudziestu lat obserwowano ją niecałe 50 razy. A w XIX i pierwszej połowie XX wieku bywała w Polsce regularnie.

sowa jarzębata

8 lat temu pojawiła się niedaleko Szczytna. W Olsztynie jest obserwowana pierwszy raz.

Więc wyobraź sobie jakie musiałem mieć szczęście by by w słoneczny dzień, dosłownie wejść na nią przy pierwszym podejściu. Sowa przebywa w okolicach olsztyńskiego Pieczewa, w brzozowym zagajniku. Upodobała sobie kilka drzewa, na których można ją najczęściej znaleźć a jednym z nich jest pień złamanej brzozy. Siedzi na nim i obserwuje uważnie z wysokości gryzonie jakie mogą pojawić się w trawie.

To również dobry punkt startowy do ewentualnego ataku na ofiarę.

Ludźmi niespecjalnie się przejmuje, byleby oczywiście zachowywać się etycznie i nie płoszyć tego pięknego ptaka.

Kilka ciekawostek o sowie

Sowa jarzębata jest dość nietypowa jak na sowy bo… ma smukłą sylwetkę, mniejszą głowę i charakterystyczny długi ogon.

sowa jarzębata
Sowa jarzębata w olsztyńskim Pieczewie

Zarówno samce jak i samice są tak samo ubarwione. Ma hipnotyczne, żółte oczy. Poprzeczne prążki na klatce piersiowej przypominają nieco wyglądem jastrzębia.

Dzięki długim sterówkom na ogonie może manewrować w trakcie lotu w gęstych drzewach. Ma silnie opierzone nogi a na karku rysunek imitujący oczy. Można odnieść wrażenie, że sowa ma drugą twarz na plecach.

Jest aktywna w dzień. Ma około 40 centymetrów wysokości i do 450 gramów wagi. Rozpiętość skrzydeł do 80 centymetrów.

Żywi się głównie gryzoniami ale nie gardzi ptakami.

W jakich miejscach żyje sowa jarzębata?

Sowa lubi północne lasy iglaste bądź mieszane w pobliżu otwartych terenów, śródleśnych łąk, bagien i zrębów. Ale w trakcie wędrówek zimą, chętnie przebywa w pobliżu miejsc, gdzie mieszkają ludzie. Tak jak w to w olsztyńskim Pieczewie

Jak żyje sowa jarzębata – zobacz nasz film na Youtube

Polecamy inną ciekawostkę jaką udało nam się zaobserwować na Warmii a mianowicie:

close
newsletter Szalonych Walizek

Cześć. Tu Dorota i Jarek. Miło Cię poznać.

Zapisz się na nasz newsletter i dołącz do grona osób ceniących wartościowe treści.

Nie spamujemy. Otrzymasz informacje o najnowszych artykułach i gratisach. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

Szalone Walizki
Szalone Walizki
Szalony Walizki - blog o podróżach na własną rękę Doroty i Jarka. Porady, relacje. fotografia, nurkowanie, Szukasz inspiracji ? - znajdziesz u nas
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Spodobało się? Podziel się wrażeniami.x
()
x