Pesto z jarmużu – nasza wariacja na temat włoskiej kuchni

pesto z jarmużu

Gdy powiesz pesto, od razu na myśl przychodzi słoneczna Italia no i oczywiście najsłynniejsze pesto alla genovese. Ale pewnie wiesz, że od samo pesto stało tematem do tworzenia nowych kompozycji i wariacji na temat. Dlatego zapraszamy do naszej wariacji czyli pesto z jarmużu.

składniki do pesto z jarmużu
Składniki potrzebne do przygotowania pesto z jarmużu

Sposób przygotowania pesto, metoda jego wykonania znana jest od setek lat. I zdecydowanie to nic trudnego. Zresztą włoska kuchnia bazuje na ukochanej przez nas prostocie i minimaliźmie w liczbie składników.

Sama nazwa „pesto” pochodzi od słowa „pestare”, czyli tłuc, deptać bo jego przygotowanie odbywało się w ręcznym moździerzu. Najważniejsze by składniki użyte do jego produkcji były jak najlepszej jakości. Bazę pesto były oliwa, bazylia, parmezan albo inny drobno tatry, twardy ser, czosnek, orzeszki piniowe i sól.

Warto dodać, że samych odmian pesto jest naprawdę mnóstwo. Wystarczy wymienić: Pesto alla Genovese, Pesto Calabrese, Pesto Rosso i chociażby Pesto Pomodoro Secchi.

Pesto z jarmużu

W odróżnieniu od włoskiego, bazą naszego pesto jest jarmuż a dokładne składniki znajdziesz poniżej:

  • jarmuż – około 40 g
  • orzechy nerkowca -2 łyżki
  • oliwa – 60 ml
  • parmezan lub grana padano – 10 g
  • sok z cytryny – 2 łyżki
  • czosnek najlepiej polski – 1 ząbek
  • sól i pieprz – do smaku

Kruszone nerkowce upraż na rozgrzanej i co ważne suchej patelni. Wcześniej umyj jarmuż i oderwij twarde łodygi. Zblenduj miękkie części jarmużu, dodając oliwy, soku z cytryny, wcześniej uprażonych nerkowców a także kruszonego sera i czosnku.

Blendujemy do momentu aż uzyskamy jednolitą konsystencją z wyrazistą fakturą. Dodajemy na koniec do smaku pieprzu i soli.

Do czego wykorzystać ten rodzaj pesto?

Nasz najbardziej ulubiony sposób to makarony. Pesto świetnie komponuje sie z penne lub farfale. Ale Włosi są w tej kwestii bardziej kreatywni i praktyczni i potrafią stosować pesto jako dodatek do ryb, kanapek, prażonych warzyw czy sałat.

makaron z pesto

Więc ostateczne jego wykorzystanie pozostawiamy wyłącznie Tobie.

Smacznego.

Po więcej kulinariów zapraszamy do Przepisów Szalonych Walizek.

close
newsletter Szalonych Walizek

Cześć. Tu Dorota i Jarek. Miło Cię poznać.

Zapisz się na nasz newsletter i dołącz do grona osób ceniących wartościowe treści.

Nie spamujemy. Otrzymasz informacje o najnowszych artykułach i gratisach. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

Szalone Walizki
Szalone Walizki
Szalony Walizki - blog o podróżach na własną rękę Doroty i Jarka. Porady, relacje. fotografia, nurkowanie, Szukasz inspiracji ? - znajdziesz u nas
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Spodobało się? Podziel się wrażeniami.x
()
x