Przepis na prawdziwe, włoskie tiramisu

tiramisu

Prawie… klasyczne tiramisu.

Ten przepis ma swoją historię równie ciekawą jak historia włoskich deserów. Poznałam go od Włochów pochodzących z północy Italii, którzy dość oszczędnie szafowali urodą w porównaniu do południowców. Prowadzili oni zwykłą pizzerią po sąsiedzku z gabinetem kosmetycznym, w którym pracowałam. Przy okazji robili najlepsze na świecie tiramisu – jak to Włosi z północy, skąd deser ten pochodzi.

“Moi” Włosi nie ukrywali miłosnych zalotów i próbując wkupić się w łaski opowiedzieli o przepisie na ten deser pochodzący z Treviso. Z amorów wyszły nici ale przepis służy nam do dziś.

Przepis na tiramisu

tiramisu

Nasz przepis został nieco zmodyfikowany i polecamy go dla pary a jest o tyle prosty, że w łatwy sposób można go powielić, w razie potrzeby, dla większej liczby osób.

  • 1 serek mascarpone 250g
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • podwójne espresso lub filiżanka mocnej kawy
  • 6 – 8 biszkoptów tzw. języczków
  • łyżka whisky ( jak ktoś woli może być chochla 😉 )
  • łyżeczka ciemnego kakao lub gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania deseru

No dobra – najpierw parzymy mocną kawę by zdążyła wystygnąć zanim przygotujemy krem.

Później ucieramy same żółtka z cukrem. Następnie dodajemy do tego serek mascarpone.

Do zimnej kawy dodajemy alkohol. Do klasycznego tiramisu zwykle dodaje się likier amaretto. My natomiast dodajemy whisky, które daje bardziej wyrazisty smak i aromat.

Biszkopty powinniśmy lekko zamoczyć w tak wzmocnionej kawie i ułożyć na dnie naczynia. Tiramisu można przygotować, jeśli masz ochotę, w większym naczyniu – oczywiście, propocjonalnie wcześniej zwiększając liczbę składników lub korzystając z tych proporcji jaki widzisz w przepisie wyżej, przygotować małe desery.

Następnie na biszkopty wykładamy warstwę kremu, wyżej jeszcze raz biszkopty moczone w kawie i znowu krem.

Na wierzch posypujemy ciemnym kakao lub utartą, gorzką czekoladą.

Jeśli masz ochotę możesz ozdobić dodatkowo owocami ale… bez tego i tak będzie rewelacyjnie.

Smacznego!

Więcej przepisów Szalonych Walizek

Po więcej zapraszamy tutaj:

close
newsletter Szalonych Walizek

Cześć. Tu Dorota i Jarek. Miło Cię poznać.

Zapisz się na nasz newsletter i dołącz do grona osób ceniących wartościowe treści.

Nie spamujemy. Otrzymasz informacje o najnowszych artykułach i gratisach. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

Szalone Walizki
Szalone Walizki
Szalony Walizki - blog o podróżach na własną rękę Doroty i Jarka. Porady, relacje. fotografia, nurkowanie, Szukasz inspiracji ? - znajdziesz u nas
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Spodobało się? Podziel się wrażeniami.x
()
x