Please assign a menu to the primary menu location under menu

Przepis na prawdziwe, włoskie tiramisu

tiramisu

Prawie… klasyczne tiramisu.

Ten przepis ma swoją historię równie ciekawą jak historia włoskich deserów. Poznałam go od Włochów pochodzących z północy Italii, którzy dość oszczędnie szafowali urodą w porównaniu do południowców. Prowadzili oni zwykłą pizzerią po sąsiedzku z gabinetem kosmetycznym, w którym pracowałam. Przy okazji robili najlepsze na świecie tiramisu – jak to Włosi z północy, skąd deser ten pochodzi.

„Moi” Włosi nie ukrywali miłosnych zalotów i próbując wkupić się w łaski opowiedzieli o przepisie na ten deser pochodzący z Treviso. Z amorów wyszły nici ale przepis służy nam do dziś.

Przepis na tiramisu

tiramisu

Nasz przepis został nieco zmodyfikowany i polecamy go dla pary a jest o tyle prosty, że w łatwy sposób można go powielić, w razie potrzeby, dla większej liczby osób.

  • 1 serek mascarpone 250g
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • podwójne espresso lub filiżanka mocnej kawy
  • 6 – 8 biszkoptów tzw. języczków
  • łyżka whisky ( jak ktoś woli może być chochla 😉 )
  • łyżeczka ciemnego kakao lub gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania deseru

No dobra – najpierw parzymy mocną kawę by zdążyła wystygnąć zanim przygotujemy krem.

Później ucieramy same żółtka z cukrem. Następnie dodajemy do tego serek mascarpone.

Do zimnej kawy dodajemy alkohol. Do klasycznego tiramisu zwykle dodaje się likier amaretto. My natomiast dodajemy whisky, które daje bardziej wyrazisty smak i aromat.

Biszkopty powinniśmy lekko zamoczyć w tak wzmocnionej kawie i ułożyć na dnie naczynia. Tiramisu można przygotować, jeśli masz ochotę, w większym naczyniu – oczywiście, propocjonalnie wcześniej zwiększając liczbę składników lub korzystając z tych proporcji jaki widzisz w przepisie wyżej, przygotować małe desery.

Następnie na biszkopty wykładamy warstwę kremu, wyżej jeszcze raz biszkopty moczone w kawie i znowu krem.

Na wierzch posypujemy ciemnym kakao lub utartą, gorzką czekoladą.

Jeśli masz ochotę możesz ozdobić dodatkowo owocami ale… bez tego i tak będzie rewelacyjnie.

Smacznego!

Więcej przepisów Szalonych Walizek

Po więcej zapraszamy tutaj:

Hej, dołącz do nas 😎

Jeśli czujesz, że to również Twoje miejsce zapisz się na newsletter. Raz w tygodniu maile, nowe teksty, filmy, przepisy kuchenne i podwodne ciekawostki. Zero spamu! Zobacz naszą Politykę Prywatności, dowiedz się więcej.

Szalone Walizki
Szalone Walizki
Szalony Walizki - blog podróżniczy Doroty i Jarka. O podróżowaniu po 50tce z perspektywy czterech żywiołów: wody, ziemi, powietrza i... podniebienia. Zostań z nami i znajdź swoją inspirację.
0 0 zagłosowane
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Wbudowane informacje zwrotne
Zobacz wszystkie komentarze
0
Uwielbiamy Twoje opinie. Prosimy zostaw komentarz lub gwiazdki oceniające artykułx