Spis treści:
Śniadanie w Olsztynie
Poszerza nam się wybór kulinarnych atrakcji na pierwszy posiłek dnia w Olsztynie bo na gastromapie pojawił się niedzielny Targ Śniadaniowy w Olsztynie. Zapamiętajcie ten adres:
Olsztyn, ul. Grunwaldzka 33, ogród za Restauracją Tandoor
Jeśli ktoś wstaje w niedzielę późno, ma lenia i nie chce mu się przygotowywać samemu niczego lub chce poznać ciekawych ludzi niech wbija w to miejsce.
Targ Śniadaniowy w Olsztynie – czego się spodziewać?
Część z autorów tych pysznych produktów mieliśmy okazję poznać wcześniej ale Targ zaskoczył nas też kilkoma nowościami. Piszemy więc o wszystkim co ważne na Targu i czego możesz się spodziewać. Przede wszystkim dużo jedzenia eko, wege, dobrej atmosfery i przyjaznych ludzi. Plus – gitarowej muzyki na żywo, którą serwuje Pravus i towarzyszy prawie przez cały czas śniadaniom na świeżym powietrzu.
A w szczegółach:
Kofikada Coffee Roastery
dla nas poranek to kawa więc i na śniadaniowym targu była obecna również palarnia kawy Kofikada, która oprócz kawy proponuje rzemieślniczą czekoladę i napoje.
BoChenek
Kolejki do BoChenka to norma. Bo zwyczajnie wszystko jest niezwyczajnie pyszne.
Poczynając od croisanta, przez bajgle, bułki, bagietki i na chlebach kończąc. A za wszystkim stoi pasja, wiedza i serce tego uśmiechniętego dżentelmena czyli Michała.
Dobre Pola
W poszukiwaniu chleba spokojnie można zajść również do DobrePola, gdzie znajdziesz nie tylko chleb z różnymi dodatkami z eko mąki ale też wege pasztet z zieloną soczewicą, kaszą gryczaną i ziołami – m.in. kosanką włoską, estragonem i tymiankiem robiony przez Michała.
Jego produkcji jest też kwas chlebowy z dodatkami typu krwawnik czy imbir.
Agata przygotowuje bezglutenowe kuleczki jaglane, tartę słony karmel czy brownie na grahamie ekologicznym.
A do tego wszystkiego są tu pyszne, świeżo wyciskane soki z imbiru, kurkumy, marchwi, pomarańczy czy np. połączenie arbuza z miętą.
Tandoor Kuchnia Indyjska
Nie można nie wspomnieć o gospodarzach czyli indyjskiej restauracji Tandoor, którą testowaliśmy w czasie pandemii i ich dania trafiają w nasze podniebienia.
W każdą niedzielę można się u nich spodziewać innych propozycji. My trafiliśmy na gofry szpinakowe i marchewkowe z pastą jajeczną, salsą z rzodkiewki i twarożkiem.
Koza na Lawendzie
Poznaliśmy ich na Bio Bazar w Olsztynku, próbowaliśmy serów i innych pysznych wyrobów z koziego mleka autorstwa Weroniki i możemy je szczerze polecić.
Mikrowarzywa z Warmii
To dopiero była nowinka. Myśleliśmy, że to zioła a to prostu warzywa w mikroskali. Zatrzymaj się tutaj jeśli chcesz posłuchać o warzywach, o nasturcji, słoneczniku, fasolce czy kukurydzy.
Nie dość, że pięknie wyglądają to równie dobrze smakują.
Kisz Me Now
Gdy dobry fotograf bierze się za kuchnię mogą z tego wyjść cuda. I tak jest w przypadku Jarka, który wyznaje zasadę, że wystarczy pomiksować nieco warzyw a później już tylko nie przeszkadzać bakteriom, milionom bakterii.
W Kisz Me Now znajdziesz ukłony w stronę kuchni azjatyckiej czyli sok z kimchi, blendowane kimchi, kimchi z ananasem. Są też słowiańskie klimaty jak kiszone kalafiory, buraczki, zakwas buraczany i kapusta po gruzińsku.
A dla odmiany można też u niego spróbować chłodnika, który podobno uzależnia.
Kwaśne Drzewo Sauerbaum
Olenę poznaliśmy gdy realizowaliśmy akcję #podróżujdotutaj i odwiedziliśmy jej Kwaśne Drzewo w Zerbuniu. Olena znana jest z produkcji naprawdę pysznych serów jak np. Twarożyc w kwiatach i ziołach i Smażyciela czyli sera w typie halloumi. Popularne są też sery z kozieradką a czasem i jogurty z owczego mleka.
Od kilku lat Olena produkuje również naturalne mydła i można je również spotkać na Targu.
Babka i Ciacho
Na niedzielnym targu śniadaniowym w Olsztynie słodkości do kawy serwuje Babka i Ciacho.
Pani Jesień Naturalnie
Tych pyszności nie znaliśmy a to napary ziołowo – kwiatowo – owocowe własnoręcznie skomponowane przez właścicielkę Martę, która korzysta z bogactwa polskiej natury.
Na Targu pojawia się Dekalog Smaku i Miody Wowka a generalnie zestaw producentów zmienia się więc za każdym razem może Cię spotkać miłe zaskoczenie.
Jak działa Targ Śniadaniowy w Olsztynie?
Niedzielny Targ Śniadaniowy rozpoczął działalność na początku czerwca 2021. Otwiera się o godz. 11.00 i ma funkcjonować do momentu gdy pogoda pozwoli na spotkania na świeżym powietrzu. A o tym czy pozwoli dowiesz się z ich profilu na FB
Kuchnia u Szalonych Walizek
Nasze teksty i polecajki dotyczące kuchni w Olsztynie, Polsce i na świecie oraz nasze przepisy znajdziesz w tym dziale:
A więcej ciekawostek o Olsztynie i okolicach w kolejnym linku:
Super 🙂 Dzięki, że wpadliście i pokazaliście Niedzielny Targ Śniadaniowy. Jest pysznie!
Dzięki. Nas bardzo cieszą takie inicjatywy i to, że mamy takie możliwości i wybór. Pozdrawiamy
Cudowna fotorelacja! Uwielbiam takie inicjatywy!
Dzięki 🙂