Spis treści:
Dlaczego chałka drożdżowa to jeden z naszych ulubionych smaków?
Chałka to jeden z naszych ulubionych, weekendowych smaków, które zna większość odwiedzających nas gości. W walizkowym wydaniu Doroty to słodkie drożdżowe pieczywo, w kształcie warkocza posypane kruszonką lub jedna z wariacji czyli chałkowe bułeczki z kruszonką.
To chałka, która jest popularna w polskiej tradycji, którą znamy z domów naszych babć. Na Podhalu zwana również plecionką lub kukiełką.
Skąd pochodzi chałka?
Chałka lub chała ma jednak starszy rodowód. W kuchni żydowskiej występuje ona jako lekko słonne ciasto drożdżowe w kształcie plecionego warkocza często zwiniętego w okrag. Żydzi Aszkenazyjscy przygotowują ją na szabat i święta. To jedna z tych potraw żydowskich, która na stałe wrosła w polską tradycję a o jej oryginalnym pochodzeniu zwyczajnie nie wiemy lub zapominamy.
Chałka i jej symbolika
Według żydowskiej tradycji, szabasowe kolacje oraz posiłki spożywane podczas ważnych świąt (za wyjątkiem święta Paschy) powinny rozpoczynać się od czekających na stole dwóch bochenków chleba. Dwie chałki, którymi dzielą się biesiadnicy, mają symbolizować podwójną rację manny, jaką Bóg zesłał uciekającym z Egiptu Żydom szóstego dnia ich wędrówki przez pustynię.
Chałka funkcjonuje pod różnymi nazwami. W jidisz nazywa jest khale, w Południowej Afryce – kitke. A sama nazwa pochodzi od przykazania „hafraszat challah” czyli oddzielenia ciasta. W tradycji żydowskiej podczas pieczenia chałki, część porcji ciasta powinna zostać oddzielona. Następnie formuje się z niej placek przeznaczony do osobnego wypieku. Mały, płaski chleb powinien być złożony w ofierze.
Chalka – przepis
- 1/2 kg mąki pszennej 550
- 250 ml ciepłego mleka
- 50 gramów świeżych, pokruszonych drożdży
- 100 gramów cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 60-80 gramów masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- białko z wcześniej rozbitych na żółtka jajek do posmarowania chałki
Kruszonka
- 30 gramów mąki krupczatki
- 25 gramów zimnego masła pokrojonego na kawałki
- 20 gramów cukru
Sposób przyrządzenia:
Ciepłe mleko, cukier i drożdże wrzuć do miski. Poczekaj około 10-15 minut aż drożdże zaczną pracować. Dodaj mąkę, żółtka i masło i zacznij wyrabiać ciasto do momentu aż będzie się odklejało od rąk. Jeśli masz mikser lub Thermomix to wiadomo jak :).
Następnie wyrobione wyłóż do oprószonej mąką miski i przykryj kuchenną ściereczką. Zostaw w ciepłym miejscu na około godzinę do momentu jego wyrośnięcia. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto przełóż je na oprószony mąką blat lub stolnicę. Podziel na cztery równe części.
Instrukcja jak zapleść chałkę z czterech części
Zamiast opowiadania najlepszy będzie krótki filmowy poradnik, który znajduje się na naszym kanale na Youtubie, do którego odwiedzenia i zasubskrybowania serdecznie zapraszamy.
Przygotowanie kruszonki i pieczenie chałki
Gdy chałka jest już zapleciona smarujemy ją białkiem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut. W tym czasie włącz i rozgrzej dobrze piekarnik do temperatury 180 stopni.
W tym czasie możesz przygotować kruszonkę według poniższego przepisu. Produkty do kruszonki wysyp na blat lub stolnicę. Następnie posiekaj je nożem albo lekko rozdrobnij palcami. Później przesyp je do naczynia i odstaw do lodówki na czas wyrośnięcia chałki.
Przed wstawieniem chałki do piekarnika posyp ją tak właśnie przygotowaną kruszonką. Piecz ją od 20-25 minut. Po tym czasie wyciągnij chałkę z piekarnika, pokrój na kawałki, posmaruj masłem i konfiturą i możesz zajadać ze smakiem ?.
Inne nasze przepisy znajdziesz tutaj:
Znalazłem waszego blgoa z jakiejś TOPki blogów podróżniczych – macie rewelacyjne zdjęcia i jest dużo o jedzeniu – to się ceni. Pozdrawiam Robert