Spis treści:
Pomysł na śniadanie – Walentynkowe
Walentynki sralentynki jak napisaliście nam w komentarzach do Stories na Instagramie, gdy robiliśmy testy i sesję zdjęciową tego smakołyka. Ale uspokójmy emocje?. To szczególny moment w roku, który każdy celebruje na swój sposób. I przyznacie sami, że niezależnie od pomysłu, dobry początek dnia to podstawa
A śniadanie to najważniejszy z najważniejszych posiłków i basta. Więc zapraszamy na…. coś wyjątkowego i pysznego.
Odłóżmy zatem na bok tradycjne jaja sadzone, pomysły z kiełbaską zwiniętą w kształcie serca?.
Dziś przychodzimy z biszkopotowo – serowym rarytasem, który trafi do jej lub jego serca – SERIO.
Placek z ricotty z borówkami
Znamy panceka’e z ricotty z borówkami, przekładane syropem klonowym z cynamonem ale my chcemy Ci zapropować pyszne ricottowe ciasto, które może być idealnym początkiem tego wyjątkowego dnia.
Czego potrzebujemy do placka z ricotty z borówkami?
Nietrudno się domyślić, że do placka potrzebujemy zarówno ricotty jak i borówek. Ale jest jeszcze parę drobiazgów, których pełną listę przedstawiamy niżej:
- 50 gr masła
- 50 gr cukru
- borówki ( mogą być też maliny )
- 4 jaja
- 200 ml mleka
- 250 gr ricotty
- 150 gr mąki
- proszek do pieczeni
- cukier waniliowy ( z prawdziwą wanilią )
No i co dalej ?
Do miski wrzucamy całe jajka ( no wiadomo, że bez skorupek ?), mleko, cukier i ricotta. To wszystko mieszamy na gładką masę.
Gdy to zrobimy dolewamy rozpuszczone czyli podgrzane masło. Wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko mieszamy, na wierzch wrzucamy owoce.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 st. Celsjusza piekarnika i pieczemy 30 minut.
Po wszystkim ściskamy Starą lub Starego i można zaczynać dzień❤.
Inne pyszne przepisy od Szalonych Walizek nie tylko na Walentynki
Jeśli wyszło i jest pysznie to zapraszamy do naszego kącika z przepisami, gdzie kolekcja smaków od Szalonych Walizek będzie się regularnie powiększać.
Więc może Ci się przydać w razie nieprzewidzianych sytuacji, które każde potrafią dopaść. Obiecujemy, że nie będziesz żałować.
Życzymy smacznego.