Kokos – moc pomysłów, dużo korzyści

kokos

Kokos – to jeden z najbardziej wszechstronnych owoców, które w Azji są niezwykle popularne. W kilku wyspiarskich krajach mieliśmy okazję obserwować wszechstronne wykorzystanie kokosów. Filipińczycy biją pozostałych na głowę.

kokos

Loboc River – kokos do skakania

Przez wyspę Bohol płynie dość spokojnym nurtem rzeka Loboc a nad nią zwieszają się uroczo właśnie drzewa kokosowe.

kokos

Dla miejscowych dzieciaków to idealne miejsce do skoków do wody czym chętnie popisują się przed pływającymi wciąż po Loboc turystami.

kokos
Loboc River – idealne miejsce do skoków z palmy kokosowej
kokos
Co jakiś czas zarabiają w ten sposób kasę, bo szczególnie Chińczycy chętnie wrzucają do wody banknoty 100 pesos

Woda kokosowa

Oczywistą oczywistością jest, że mleczko kokosowe, a raczej woda z niedojrzałego kokosa idealnie gasi pragnienie, jest bogata w makro i mikroelementy. Po prostu jest pycha.

kokos
kokos

Najlepiej smakuje tak 🙂

kokos

Po dodaniu odrobiny rumu robi się jeszcze lepszy i stanowi idealne towarzystwo na plaży czy wieczornym spotkaniu.

kokos

Kokos do jedzenia

Odkryliśmy, że Filipińczycy mają wiele cech wspólnych z Krakusami. Po prostu prawie nic się u nich nie marnuje. Opróżnione dojrzałe kokosy są rozłupywane i trafiają miedzy innymi do takich domowych przetwórni.

świeże wiórki kokosowe

Tutaj kokosy są drążone i robi się z nich wiórki, które jednak trzeba albo suszyć albo natychmiast wykorzystać, spożyć dodać do żywnościowy. Pozostawione chociażby na noc fermentują i nadają się jedynie do wyrzucenia.

jak się robi wiórki kokosowe

Jednak natychmiast po wydrążeniu smakują znakomicie. Paczkowane jakie jadamy w Polsce mogą się schować.

Olej kokosowy

I czas na wisienkę na torcie. Olej kokosowy produkowany m.in. na Filipinach w procesie zimnej rafinacji. Brzmi bardzo dobrze. Nie każdy kokos się jednak do tego nadaje. Jedna z najlepszych odmian do produkcji oleju to tacunan. Największe na Filipinach plantacje palm kokosowych z przeznaczeniem na olej znajdują się na Luzon i Mindanao. Tam tłoczy się najczystszy bez jakiejkolwiek chemii olej kokosowy. Wygląda bardzo dobrze, pachnie bardzo dobrze i ma wiele zastosowań.

olej kokosowy

Można go dodawać do jedzenia, do kawy, smażyć na oleju czy w końcu stosować do nawilżania skóry. Olej poniżej 20 stopni krzepnie. W krajach gdzie jest produkowany występuje w postaci płynnej. Tak wygląda w Polsce. I te prezenty czekają na Was.

olej kokosowy
Te prezenty czekają na Was 🙂

Fakty i mity o oleju kokosowym

Fakty są takie, że Filipiny są trzecim na świecie największym producentem oleju kokosowego. A o mitach poczytacie w internecie, bo gdy wzięliśmy się za głęboki research informacji o dobrodziejstwach i zagrożeniach płynących z oleju kokosowego to nas rozbolała głowa. Z jednej strony nachalne reklamy, z drugiej nawiedzeni znawcy naturalnej medycyny i zdrowego żywienia. A prawda jest taka, że spożycie oleju kokosowego i jego pochodnych rośnie w tempie około 10% rok do roku a możliwości produkcyjne największych krajów zaledwie o dwa procent i najzwyczajniej w świecie oleju brakuje. A jak z każdym spożyciem trzeba znać umiar. W rozmiarze drobnych jak w naszych prezencie jest idealny 🙂

Zobacz też nasz inny tekst:

Hej, dołącz do nas 😎

Jeśli czujesz, że to również Twoje miejsce zapisz się na newsletter. Raz w tygodniu maile, nowe teksty, filmy, przepisy kuchenne i podwodne ciekawostki. Zero spamu! Zobacz naszą Politykę Prywatności, dowiedz się więcej.

Szalone Walizki
Szalone Walizki
Szalony Walizki - blog podróżniczy Doroty i Jarka. O podróżowaniu po 50tce z perspektywy czterech żywiołów: wody, ziemi, powietrza i... podniebienia. Zostań z nami i znajdź swoją inspirację.
0 0 zagłosowane
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Wbudowane informacje zwrotne
Zobacz wszystkie komentarze
0
Uwielbiamy Twoje opinie. Prosimy zostaw komentarz lub gwiazdki oceniające artykułx