W dzieciństwie owsianka bywała przedmiotem terroru dorosłych nad dziećmi. Nie zawsze smaczna, szczególnie w przedszkolach, musiała jednak znikać z talerza. Co innego gdy mamy wybór i chcemy wrócić do smaku dzieciństwa. Od pewnego czasu przygotowujemy też owsianki z innego powodu. To jedno z najprostszych śniadań, które jednocześnie jest lekkie, zdrowe i sycące, dzięki czemu przez wiele godzin nie mamy głoda.
W naszych podróżach stykaliśmy się z owsiankami w kilku miejscach ale… co ciekawe to najbardziej popularny posiłek w naszym ukochanej Republice Południowej Afryki. W RPA można spotkać dwa rodzaje owsianki – zbożową lub kukurydziana, która nazywa się „putu pap”. Ale uwierzcie, na południe Afryki nie jeździ się by spróbować owsianki a najlepsze owoce morza, mięso antylopy, krokodyla czy też najpyszniejszy, suszony imbir.
Spis treści:
Owsianka dla dwojga od Szalonych
Spróbuj naszego przepisu na owsiankę dla dwóch osób lub jednego głodomora.
Owsianka – przepis na śniadanie dla dwóch osób lub jednego głodomora.
- 60 g płatków owsianych błyskawicznych
- 400 ml mleka 3,2 %
- 100 mln wody
- szczypta soli
- miód do smaku
Płatki zalać zimnym mlekiem i wodą. Gotować 8 minut na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Delikatnie dosolić do smaku i dodać miodu.
Wedle własnego uznania można dodać żurawinę, konfitury, bakalie, banany. My najczęściej dodajemy żurawinę, banany, owoce goi i …. to co akurat jest sezonowe.
Gdzie zjeść dobrą owsiankę?
Z dobrych owsianek wspominamy Chwila Moment – śniadaniowa knajpkę w Gdyni.
Więcej o gdyńskich knajpkach przeczytasz tutaj:
Jeśli masz jakieś swoje owsiankowe polecenia to zostaw w komentarzu pod postem.
Przepisy od Szalonych Walizek
Więcej porad dotyczących kuchni znajdziesz w: