Spis treści:
Greckie wino – czym wyróżnia się to z Santorini?
Greckie wina Santorini zaskoczyły nas mocno. Podobnie jak absolutnie niecodzienne winnice, które nie przypominają niczego co widzieliśmy lub możemy sobie wyobrazić. Gdy myślisz winnica, widzisz równe szpalery zadbanych krzewów winnych, wyprowadzonych na odpowiednią wysokość. Później z nich swobodnie odbijają pędy, które rodzą owoce. Wszystko ładnie i przejrzyście.
Na Santorini dopiero po jakimś czasie można zorientować się, że mijane właśnie pole krzewów przypominających porzeczki to właśnie winnica
Winnice Santorini – dlaczego przypominają dzikie pola?
Wyjaśnienie znaleźliśmy dość szybko. Santorini to jedna z największych kalder wulkanów na świecie. Wybuch nastąpił około 1600 r.p.n.e Część wyspy zapadła. Gleba składa się w dużej części z wulkanicznych popiołów oraz porowatych skał wapiennych. Winnice znajdują się na klifie i często narażone są na zniszczenie z powodu silnych podmuchów wiatru.
Dlatego na Santorini wymyślono metodę zaplatania winnych krzewów, tuż przy ziemi w koszyk. To chroni kwiaty przed porwaniem w okresie kwitnienia. Jako, że pada tu rzadko – kształt koszyka zatrzymuje też wilgoć potrzebną do rozwoju.
Dlatego winnica wygląda kompletnie inaczej niż możemy sobie wyobrazić ale jest za to niezwykle praktyczna w utrzymaniu. Co ciekawe, z uwagi na brak filoksery, winne krzewy na Santorini mogą żyć nawet 100 lat.
Historia wina na Santorini
Tradycja produkcji wina sięga tysiącleci wstecz. Jednak największy wpływ na rozwój produkcji i jej jakość miał okres panowania weneckiego. Santorini było zawsze wyspą trudną do prowadzenia upraw rolnych. Tutejsze winorośle dawały najlepsze efekty, wino zachowywało długo jakość, moc a co za tym idzie i cenę. Dlatego rozwijano właśnie produkcję winiarską.
Na wyspie jest około 1200 hektarów winnic jednak muszą one rywalizować o miejsce z walczącą o grunty pod budowę nowych hoteli branżą turystyczną.
Greckie wina Santorini
Vinsanto
To najsłynniejsze wino Santorini z tradycją produkcji sięgającą tysięcy lat wstecz. Zawiera co najmniej 51% gron odmiany Assyrtiko, reszta najczęściej to Athiri i Aidani. Winogrona na Vinsanto zbiera się późno, gdy mają odpowiednią zawartość cukru. Później są one suszone na słońcu około 12-15 dni.
W zależności do winnicy wino starzone jest później w beczkach dębowych od 2 do 3 lat.Vinsanto znane jest ze swojej pomarańczowej barwy. Uważane jest za wino deserowe jednak jego wysoka kwasowość równoważąca słodycz sprawia, że może stanowić nie tylko dodatek do deserów. Na wyspie jest jednak popularnym winem używanym podczas uroczystości komunijnych czy spotkań rodzinnych. Co ciekawe do tej pory w Toskanii można spotkać produkowane od czasów średniowiecza taką samą metodą Vin Santo. Dla odmiany nazwa pisana jest oddzielnie. Sposób jego produkcji pochodzi właśnie z Santorini.
W 2002 roku Unia Europejska potwierdziła, że Santorini jest miejscem pochodzenia wina odmiany Vinsanto i ma wyłączne prawo do używania tej nazwy dla win słodkich.
Assyrtiko
Kolejnym flagowcem Santorini jest Assyrtiko. Zwykle mocno wytrawne, pełne cytrusowych aromaty i mineralnych detali.
Nykteri
W języku greckim oznacza „pracujące nocą”. Zbierane zwykle nocą by uniknąć wysokich temperatur i uzyskać dobrą jakość wina. To kupaż składający się w co najmniej 75 % z Assyrtyko oraz w pozostałej ilości z Athiri i Aidani. Po winnifikacji leżakuje co najmniej trzy miesiące w dębowych beczkach
Mezzo
Chociaż to wino nie jest częścią systemu klasyfikacji Grecji, jest to wino powszechnie produkowane. To jest słodkie wino z białych lub czerwonych winogron na wyspie i jest podobny do Vinsanto, ale dosłownie oznacza „mniej słodki.” Winogrona są również suszonymi, ale przed winifikacji suchy moszczu gronowego dodaje się do soku run-off z raisoned winogron.
Faros Vineyard – mała rodzinna winnica w okolicach Akrotiri
Polecano nam odwiedzenie jednego z dużych producentów ale ostatecznie zatrzymaliśmy się w małej rodzinnej winnicy ze 150 letnią historią. To u nich spróbowaliśmy mocno wytrawnego Assyrtyko o zniewalająco słodkim aromacie.
Szczycą się również znakomitej jakości santoryńskim klasykiem jakim jest Vinsanto. Akurat trafiliśmy na moment gdy zebrane winogrona suszyły się na słońcu oczekując na kolejny etap. Kruszone są w kwadratowej kadzi skąd moszcz naturalnie spływa do beczek znajdujących się w piwnicy.
Po zakończeniu winifikacji wino dojrzewa dwa lata w dębowych beczkach, na których układa się gałązki tymianku by odstraszyć pasożyty.
A opowiedział nam o tym wszystkim Arsenios, który jest w winnicy przewodnikiem. Organizuje on również winetoury po trzech okolicznych winnicach połączone z degustacją. Koszt takiej przyjemności to 120 euro. A miejsce, gdzie znajduje się Faros znajdziesz na poniższej mapie.
[su_gmap width=”100%” height=”380″ address=”Faros Market” zoom=”16″ title=”Faros Market”]
Jeśli wino jest Twoją pasją to polecamy wybrać się nieco bliżej, do Tokaju, gdzie można odwiedzić naszą ulubioną winnicę Szedmak Borhaz i mówiącego po polsku znakomitego winemakera szyli Sandora Szedmaka. Więcej o ich winach można przeczytać w jednym z naszym postów:
[…] sprawdzonym i ulubionym miejscem na grecką sałatę i wino była Apsithia, położona w połowie marmurowego deptaka, po lewej stronie, z rewelacyjnym tarasem […]
[…] i obsługę, knajpek i tawern. Naszym sprawdzonym i ulubionym miejscem na grecką sałatę i wino zdecydowanie była Apsithia, położona w połowie marmurowego deptaka, po lewej stronie, […]
[…] Greckie wina Santorini – czym wyróżniają się winnice słonecznej wyspy […]